Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Foto på Billy the Kid sålt – för 15 miljoner kronor

Publicerad 2011-06-26

Hello, Billy Den enda äkta bilden som finns av Billy the Kid, en 130 år gammal tintype, såldes i går på auktion i Denver. Man hade innan trott att bilden skulle gå för mellan 2-2,5 miljoner, men när sista budet var lagt hade den sålts för rekordsumman 15 miljoner kronor.

Ett ”foto” på Billy the Kid har slagit alla rekord på en auktionsfirma i Denver.

Tintypen, som är 130 år gammal, är den enda äkta bilden på den amerikanske brottslingen.

I går såldes den för 15 miljoner kronor.

Tintypen, som man tror har tagits år 1879 eller 1880 i staden Fort Sumner, New Mexico, antas vara den enda äkta bilden på den laglöse Henry McCarty, mera känd som William H. Bonney, eller Billy the Kid.

Bär revolver

På bilden har den då 20-årige Billy på sig mörka byxor, flera lager tröjor och en svart hatt. I handen håller han ett Winchestergevär och vid hans vänstra höft hänger en Colt revolver.

Vänsterhänt?

Tintypen var den mest populära formen av fotografi under det amerikanska inbördeskriget, då det tunna järnarket, som var belagt med svart lack var mycket hållbart. Soldater kunde därför bära med sig foton av sina nära och kära vid slagen.

Bilder som togs med tintype var spegelvända, vilket ledde till att man under många år felaktigt trodde att Billy the Kid var vänsterhänt. Myten inspirerade bland annat westernfilmen ”Billy the Kid” (med den engelska originaltiteln ”The Left Handed Gun”) från 1958 med Paul Newman i huvudrollen.

Rekordsumma

Auktionsfirmans taleskvinna, Melissa McCracken, tippade innan auktionen att bilden skulle gå för mellan två och 2,5 miljoner kronor.

Ack så fel hon hade.

När den private samlaren William Koch lagt sitt sista bud var slutsumman drygt 15 miljoner kronor, vilket innebar att bilden är det dyraste föremålet som sålts vid auktionsfirman – någonsin.

– Det finns ju bara en bild av Billy the Kid, och jag tror att det är det som lockar, säger Melissa McCracken till Fox News.