Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Ja till homobröllop i delstaten New York

Publicerad 2011-06-25

29 senatorer var mot.

Men 33 röstade för.

I natt beslutade New York att samkönade par ska få gifta sig.

Senaten i New York, som har en majoritet av republikaner, godkände på midsommarafton förslaget om att samkönade par ska få gifta sig.

Bytte sida

Det var oklart in i det sista hur resultatet skulle bli, men med alla röster räknade stod det klart att fyra republikaner och en demokrat röstat mot sina respektive partier, vilket innebar att 33 senatorer – 4 republikaner och 29 demokrater – röstade för förslaget medan 29 röstade emot.

Jubel och glädje

Beskedet att ja-sidan vunnit orsakade glädjescener på stadens gator, främst i East Village och West Village.

När guvernören Andrew Cuomo sedan skrev under papperen några minuter före midnatt – och därmed omvandlar beslutet till gällande lag om 30 dagar – visste jublet inga gränser.

Het debatt

Omröstningen på fredagen hade föregåtts av en känsloladdad debatt, där mängder av förespråkare och motståndare hade fyllt åhörarläktaren i senatsbyggnaden i delstatshuvudstaden Albany. Trängseln var så stor att flera fick avvisas.

Även utanför byggnaden syntes även ett hundratal plakatbärande demonstranter, skriver The New York Times.

"Stöd traditionella äktenskap", stod det på skyltar som bars av motståndare.

"Kärlek är kärlek. Rösta ja", var budskapet på förespråkarnas plakat.

Bröllopsboom

I Iowa, New Hampshire, Massachusetts, Connecticut och Vermont är det redan tillåtet för homosexuella par att ingå äktenskap. New York blir den sjätte delstaten i USA där homosexuella får gifta sig och staten förväntar sig en boom av giftassugna om exakt en månad.