Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Rättegången mot Galliano inleddes i dag

Uppdaterad 2011-06-23 | Publicerad 2011-06-22

RÄTTEGÅNG John Galliano visade sig i dag offentligt för första gången på flera månader i samband med rättegången i Paris.

De antisemitiska uttalandena kostade honom jobbet som toppdesigner hos Dior.

I dag inleddes rättegången mot John Galliano – som riskerar sex månaders fängelse om han fälls.

John Galliano.

Det var i februari, bara några dagar innan Paris modevecka drog igång, som Diors dåvarande chefsdesigner anklagades för att ha gjort antisemitiska uttalanden mot ett par på ett café i den franska huvudstaden.

Fick sparken

Den brittiska tidningen The Sun släppte i samband med incidenten en video där man ser John Gailliano sluddra fram att han älskar Hitler.

Toppdesignern greps av polis och tester visade att han var alkoholpåverkad.

Dior avbröt omedelbart samarbetet med Galliano, som då hade arbetat för modehuset sedan 1996.

Ytterligare en målsägare

När medierna uppmärksammade händelsen klev ytterligare en kvinna fram och berättade att hon attackerats på samma sätt i oktober förra året.

Båda händelserna tas upp i rätten.

John Galliano visade sig i dag offentligt för första gången på flera månader. Designern var helt klädd i svart, och hade en prickig näsduk runt halsen, när han klev in i rättsalen.

Har bett om ursäkt

Han har tidigare bett om ursäkt i ett uttalande, och enligt hans advokat Aurelien Hamelie har designern varit inlagd på rehab i USA i två månader för att komma till rätta med sitt drog- och alkoholmissbruk.

I rätten uppgav Galliano att han inte minns något av händelsen, eftersom han tagit två olika droger samt druckit alkohol.

Om Galliano döms riskerar han sex månaders fängelse och böter på upp till 200 000 kronor i böter. Dom meddelas senare i sommar.