Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Greklands regering sitter kvar

Uppdaterad 2011-06-22 | Publicerad 2011-06-21

Vann förtroendeomröstningen i parlamentet

Greklands regering vann förtroendeomröstningen i parlamentet. Därmed är ett steg taget i processen att få nödlån från EU och IMF.

Papandreou vann med 155 röster mot 143.

Det blev seger för premiärminister Giorgos Papandreou i tisdagens förtroendeomröstning i det grekiska parlamentet. Samtliga 155 ledamöter från det socialistiska regeringspartiet Pasok i parlamentet i Aten ställde sig bakom premiärminister Giorgos Papandreous nya regering. Två personer valde att lägga ned sina röster.

Men något stöd från övriga grekiska partier i parlamentet blev det inte, så den nationella enighet många efterlyser blev det inget med.

Väntat resultat

Utgången var väntad, men nu kastas han omedelbart in i nästa drabbning. Redan på tisdag nästa vecka ska ett nytt sparpaket godkännas av samma parlament, vilket är en förutsättning för att Aten ska få tillgång till mer nödlån från EU-kollegor och IMF.

Samtidigt laddar Greklands två ledande fackliga organisationer, Adedy och GSEE, upp för storstrejker som sammanfaller med omröstningen.

Misslyckas Papandreou med att få med sig sina partikamrater på åtstramningarna nästa vecka hotas inte bara Greklands ekonomi av kollaps, utan den kan spridas sig ut över världen.

”Ett glädjebesked till EU”

– Det är här stärker Giorgos Papandreous auktoritet inför den viktiga omröstningen om sparpaketet, kommenterar Leif Pagrotsky (S) efter den grekiska regeringens seger i förtroendeomröstningen i Atenparlamentet.

– Det är också ett glädjebesked till EU.

Leif Pagrotsky är den grekiska regeringens informelle krisrådgivare. Han säger att det är en framgång för den grekiska premiärministern att han lyckades hålla ihop sitt parti inför omröstningen om paketet med sparåtgärder nästa vecka.

Nu hoppas Pagrotsky att Europas konservativa partier sätter press på den konservativa grekiska oppositionen som hittills sagt nej till det hårda åtgärdspaketet.

– Det gäller också de svenska Moderaterna att de följer finansministern Anders Borg (M), som föredömligt kallat den grekiska oppositionens motstånd mot krispaketet för snudd på kriminellt ansvarslöst.

Skuld på 30 000 euro per grek

Många tvivlar på att regeringens sparbeting går att genomföra, i ett Grekland med en ungdomsarbetslöshet på drygt 40 procent och en recession som nu är inne på sitt tredje år.

I slutändan handlar allt om vem som får ta notan för Greklands växande skuldberg, nu på 340 miljarder euro. Det motsvarar 150 procent av landets BNP eller drygt 30 000 euro per grek.

I väntan på resultatet samlades 10 000-tals människor på Syntagmatorget i Aten.

– Jag är så förbannad. Det var ingen som hade en aning om att vi hade så stor statsskuld förrän för ett år sedan. Vi greker har aldrig sett röken av alla de där pengarna, säger 35-åriga Panagiota Sotiropoulou.

Aftonbladets
bloggar

ANNONS