Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Kan straffas för grisavslöjandet

Publicerad 2011-06-19

Djurrättsalliansen kan få betala miljonskadestånd

För två år sedan slog bilderna på de vanvårdade grisarna ner som en bomb.

Men inga av polisanmälningarna mot svinfarmarna har lett till åtal.

I stället kan nu två av aktivisterna dömas för olaga intrång – och Djurrättsalliansen tvingas betala nära en miljon kronor i skadestånd.

Djurrättsalliansen tog sig in på 100 grisgårdar i Sverige, filmade och fotograferade förhållandena för djuren.

Bilderna slog ner som en bomb 2009. Flera av djuren är till synes svårt vanvårdade, smutsiga och sjuka. Ett av filmklippen från gårdarna visar bland annat hur grisar äter på en annan död gris.

Över 90 grisgårdar blev även polisanmälda för brott mot djurskyddslagen – men ingen av anmälningarna har lett till åtal.

I stället riskerar nu två av aktivisterna, Malin Gustafsson, 28, talesperson för organisationen, och Björn Gustafsson, 29, att dömas för olaga intrång på svinfarmen Blackstaby.

”Vi står för vad vi gjort”

Och Djurrättsalliansen kan bli tvingad att betala 948 365 kronor i skadestånd till ägaren Lars Hultström, som efter skandalen avgick som ordförande för Swedish Meat.

– Vi står för vad vi gjort, det viktiga med allt var att belysa hur grisarna hade det, säger Malin Gustafsson.

Hon är kritisk till att ingen av grisfarmarna har dömts, trots det omfattande materialet som Djurrättsalliansen under två år samlade in.

Men Lars Hultström menar att det tvärtom är aktivisterna som skadat djuren på hans gård.

Grisarna ska enligt åtalet blivit stressade av inbrotten och personerna ska ha tagit med sig smittor som fick flera djur att bli sjuka och dö.

– Vi har haft tydliga rutiner, om att byta om, samt om skyddskläder. Det finns väldigt många orsaker till de här sjukdomarna som han försöker peka ut oss för, men jag tror det mer beror på sättet som grisarna har fötts upp på, säger Malin Gustafsson.

Dom på torsdag

En veterinärundersökning som genomförts av Svenska Djurhälsovården, som ägs av bland annat Scan, pekar på att grisarna kan ha blivit stressade och sjuka av de nattliga besöken.

– Att väcka upp 7 000 grisar mitt i natten och vara där mellan 2-4 timmar, minst elva gånger, det är klart det påverkar grisarna. Självklart kan de bli sjuka, säger Lars Hultström.

Rättegången angående intrånget på Blackstaby hölls i torsdags vid Nyköpings tingsrätt och nu på torsdag nästa vecka kommer domen.

Skadeståndet var tidigare riktat emot de två aktivisterna, men Hultström valde att lägga ner det.

I stället kan det bli aktuellt, beroende på domen, att Djurrättsalliansen får betala.