Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

S presenterar åtgärder mot barnfattigdom

Publicerad 2011-06-07

Socialdemokraterna vill förbjuda frivilliga avgifter i skolan.
I veckan väntas partiet presentera sina åtgärder mot barnfattigdomen.

Håkan Juholt har gjort kampen mot barnfattigdomen till sin stora fråga, men hittills har de konkreta förslagen varit få.

Men nu, inom de närmaste dagarna, ska besked komma.

Redan nu avslöjar dock partiledaren Håkan Juholt att en av åtgärderna som Socialdemokraterna vill se är ett förbud mot de så kallade frivilliga utgifter som förekommer i skolorna.

– Frivilliga avgifter är bara frivilliga för dem som har råd att betala dem. Ingen unge ska behöva säga nej till ett teaterbesök med skolan för att föräldrarna inte har råd, säger Juholt.

Redan nu är det förbjudet att ta ut avgifter i skolorna. Däremot är det tillåtet med "obetydliga avgifter" som inte ska påverka eleverna för mycket. Denna lucka i lagstiftningen vill dock S alltså stoppa nu.

Övriga satsningar kommer att handla om olika typer av jobbskapande åtgärder, bland annat för att få fler kvinnor i arbete.

Men Håkan Juholt vill också göra en rejäl översyn på skolans område. Här flaggar han bland annat för att inrätta en särskild pedagogisk myndighet med syfte att få upp barnens och skolpersonalens kompetens.