Martin ströps – av sin hjälm

Uppdaterad 2011-06-08 | Publicerad 2011-06-07

• Fastnade i äppelträd på förskolan • Pappan: Någon måste ta ansvar

Martins pappa vid stubben till äppelträdet där hans son kvävdes under lek. Dagispersonalen har friats – och Martins pappa har överklagat beslutet. ”Lärarna var inte där när han behövde dem och nu är han död”, säger han.

JÄRBO. När förskoleläraren hämtade posten fastnade Martin, 3, med hjälmen i ett äppelträd – och ströps.

Åklagaren friar dagispersonalen, men Martins pappa överklagar nu beslutet.

– Någon måste ta ansvar, säger pappan.

LÄMNADES UTAN UPPSIKT Sista morgonen kramade |Martin om sin pappa och sa ”jag älskar dig”. Senare samma dag ringer förskolepersonalen Martins pappa. Han ringer upp och får veta att sonen är medvetslös.

Martin sprang som vanligt till fönstret vid parkeringen och vinkade glatt hej då till pappa. Det var den nionde mars i år. Klockan var halv sju på morgonen och pappa hade först hjälpt Martin att ta av sig ytterkläderna.

Sedan kramade de varandra och Martin sa:

”Pappa jag älskar dig”.

Missade samtal

Klockan två stod pappan vid sitt arbetsbord och sneglade på telefonen som hade ringsignalen avslagen.

– Då ser jag att jag har fyra missade samtal, alla från förskolan. När jag ringer upp svarar en polis. Han säger att min son strypts i ett träd och är medvetslös. Och att jag måste åka till sjukhuset i Gävle.

När han kommer in i sjuksalen kämpar läkarna fortfarande med hjärt-lungräddning.

– De håller på i fem minuter, sedan säger läkaren att det får vara nog. Det är för sent, säger pappan.

Polisen inledde omedelbart en utredning om vållande till annans död. Den röda Jofa hockeyhjälmen som Martin bar när de lekte i snön hade fastnat i en tunn gren i ett äppelträd, bara 85 centimeter från marken.

I polisförhör kort efter olyckan vittnade förskoleläraren om olycksdagen.

Det var sju barn som lekte på gården till förskolan i ett idylliskt trähus, Järbos gamla bygdegård i Sandvikens kommun.

Några barn åkte madrass nerför en backe på snön. Martin och en kompis hoppade upp och ner för några grenar i äppelträdet bara någon decimeter från marken.

– Vad modiga ni är, sa lärarinnan.

Hon tog sedan med sig två av barnen och hämtade posten.

När hon kom tillbaka till gården kom ett av barnen fram och sa: ”Martin sitter konstigt”.

Spände kring halsen

Lärarinnan såg hur han hängde från en gren, hjälmen hade åkt fram över ögonen och remmen spände kring halsen. Han var medvetslös och blå om läpparna.

Hon bar in honom i hallen och två av de andra lärarna började med hjärt-lungräddning. Räddningstjänsten var först på plats och tog över återupplivningsförsöken i avvaktan på ambulansen.

Men allt var förgäves.

– När de väl såg honom plockade de ner honom snabbt. Men hur länge hade han hängt där? Jag tror att det var för sent redan när de såg honom, säger pappan.

I förra veckan fick han beskedet att åklagaren lägger ner undersökningen om vållande till annans död. Enligt åklagarens beslut har förskolelärarinnan inte brustit i sitt agerande på ett sådant sett att det är åtalbart.

Men pappan håller inte med och nu ska fallet överprövas.

– Jag anser att åklagaren har fel i sitt resonemang. Han menar att man inte kan begära att hon skulle ha bättre uppsikt än en vanlig förälder. Men jag har aldrig lämnat min treåring utan uppsikt i flera minuter, aldrig, säger han.

Förbjudit hjälmsorten

Hur länge Martin hängde i trädet är det ingen som vet. Lärarinnan uppskattar i polisförhör att hon var borta i ett par minuter, kanske fem.

Den första april begravdes Martin i Järbo. Alla lärarna var där och föräldrarna till de drygt 20 barnen på förskolan.

Händelsen har skakat hela samhället. Äppelträdet har de sågat ner.

Efter olyckan har man förbjudit hjälmar som inte har ett särskilt barnfäste i halsremmen. Den nya sorten ska lossna och förhindra strypningsolyckor. Men Martins pappa vill också se att åklagaren går vidare med hans överklagan.

– Det ger mig inte Martin tillbaka, men någon måste ta ansvar. Lärarna var inte där när han behövde dem och nu är han död, säger pappan.