Nya åkomman – Parissyndromet

Publicerad 2011-06-07

Vive la France! …Eller inte. Cirka tolv japaner blir varje år så deprimerade av att besöka den franska huvudstaden att de behöver läkarvård. De drabbade är oftast kvinnor i 30-årsåldern. Kvinnan på bilden har dock inget med artikeln att göra.

Först kom ”Stockholmssyndromet”.

Nu är det dags igen.

Tolv japaner drabbas i snitt varje år av ”Parissyndromet”

Paris…

Pittoreska boulevarder.

Frasiga croissanter.

Mona Lisa, Eiffeltornet, Champs-Élysées.

Och naturligtvis:

L'amour.

En miljon

Drömmen om Paris som konstens, matens och romantikens högborg är universell, men det är inte alltid som den franska huvudstaden lever upp till de höga förväntningarna.

Fråga bara japanerna.

En miljon japaner besöker staden varje år och i snitt drabbas dussinet av dem av åkomman ”Parissyndromet”, skriver BBC.

Från turister i västerländska kulturer är en skrikande taxichaffis eller en otrevlig servitris som vägrar prata annat än franska inte något större problem, men för de artiga asiaterna, där man mycket sällan – om ens någonsin – höjer rösten, kan verkligheten bli en chock.

Dussinet drabbas

BBC skriver att för tolv japaner årligen blir det bryska uppvaknandet så traumatiskt att de hamnar i en mycket djup depression, och vissa av dem får till och med psykiska sammanbrott.

Bara i år har Japans ambassad i den franska huvudstaden fått hjälpa till att frakta fyra människor tillbaka till hemlandet med läkarvård, efter att traumat blivit för stort.

Vanligast hos kvinnor

De som vanligtvis drabbas är kvinnor i 30-årsåldern, ofta de som väljer Frankrike som sin första utlandsresa.

Japans ambassad i Paris har en 24-timmars hotline för invånare som drabbas av kulturchock. De hjälper också till att förmedla läkarvård.

Det finns dock bara ett permanent botemedel:

Att resa hem till Japan och aldrig mer återvända till Paris.

Oh la la.