Kofi Annan: Legalisera narkotika

Uppdaterad 2011-06-03 | Publicerad 2011-06-02

Flera inflytelserika män, bland dem FN:s förre generalsekreterare, Kofi Annan, föreslår att narkotika ska legaliseras.

– Vi kan inte längre ignorera i vilken utsträckning drogrelaterat våld, brottslighet och korruption i Latinamerika är resultatet av en misslyckad drogpolitik, säger Colombias förra president César Gaviria.

19 inflytelserika personer lanserade på torsdagen en ny strategi för att bekämpa världens drogproblematik.

De dömer ut kriget mot droger som misslyckat och föreslår nu en ny strategi.

Bland annat vill de avkriminalisera droger, framförallt marijuana, för att få ett slut på den organiserade brottsligheten.

Kriget har misslyckats

Global Commission on Drug Policy, har medlemmar som Mexikos, Brasiliens och Colombias före detta presidenter, Greklands premiärminister, förre FN-chefen Kofi Annan, författarna Carlos Fuentes och Mario Vargas Llosa och den brittiska skivbolagsmiljonären Richard Branson.

De menar att kriget mot droger har misslyckats – med katastrofala följder för både människor och samhällen.

– Det är ett faktum att kriget mot droger är ett misslyckande. Drogerna infiltrerar den lokala makten på flera ställen i världen. Korruptionen ökar, likaså droganvändandet, säger Brasiliens tidigare president, Fernando Henrique Cardoso.

Experimentera med olika modeller

Kommissionen föreslår i sin strategi att regeringen ska sluta kriminalisera, marginalisera och stigmatisera de människor som använder droger, och som inte skadar andra människor.

De uppmanar i ett pressmeddelande regeringar att experimentera med olika modeller av legalisering för att underminera den organiserade brottsligheten. Rekommendationen gäller i första hand marijuana.

– Kriget mot droger har misslyckats med att få ner droganvändandet och har i stället fyllt våra fängelser, kostat miljoner av skattebetalarnas pengar, lett till en ökning av organiserad brottslighet och orsakat tusentals dödsfall. Vi behöver angripa problemet på ett nytt sätt, ett sätt som tar makten från kriminella och behandlar drogmissbrukare som patienter, och inte som kriminella, säger Richard Branson.

”Tid att bryta tabut”

Flera av kommissionens europeiska medlemmar vittnade om att ett ändrat synsätt – från kriminalisering till behandling och stöd – har gjort att de drogrelaterade dödsfallen har minskat och droganvändandet antingen har stabiliserats eller minskat i bland annat Portugal, Tyskland och Schweiz.

– Det är tid att bryta tabut att diskutera problem med olika drogpolicys, där ibland alternativ till att förbjuda dem, säger Colombias förra president César Gaviria.