Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Ny Euro-omröstning väntar i Danmark

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-22

Danmark ska hålla en ny folkomröstning om euron, uppger AP.

Det överraskande beskedet gav statsminister Anders Fogh Rasmussen i dag.

Enligt honom är tiden nu mogen för att pröva frågan på nytt. Sist danskarna röstade om euron år 2000 blev det nej.

Statsministern sa också att det nu är dags att se över andra undantag som Danmark har förhandlat sig till inom unionen, bland annat har man sagt nej till närmare samarbete på försvarsområdet.

– Det är rätt tid att fatta beslut. Vi har alltid sagt att de danska undantagen är till hinder för Danmark, säger Fogh Rasmussen.

Hans tillkännagivande kommer som en överraskning. EU-politiken var inte särskilt framträdande i den senaste valrörelsen.

Borgerliga positiva

Flera svenska borgerliga politiker ställer sig positiva till danskarnas kommande omröstning om euron.

Men finansminister Anders Borg (m) säger att någon ny svensk folkomröstning inte är aktuell under mandatperioden.

En anledning är att den svenska opinionen mot EMU fortfarande är kompakt, säger Borgs pressekreterare Markus Sjöqvist till TT.

Borg anser att danskarnas beslut om en folkomröstning inte förändrar det svenska läget nämnvärt. Men på sikt tror han att det kan komma att påverka Sverige.

”Jättebra injektion”

– Vi kommer inte att kunna stå utanför EMU om våra grannländer är med, sade han till Rapport.

Även EU-minister Cecilia Malmström (fp) anser att det inte kan bli aktuellt med någon svensk folkomröstning under mandatperioden, men hon välkomnar att Danmark nu får en debatt om euron.

”Jag skulle välkomna om den debatten även spred sig till Sverige, även om det inte är aktuellt med någon svensk folkomröstning om euron under denna mandatperiod”, skriver hon i en kommentar.

Partikollegan och riksdagsledamoten CarlB Hamilton håller med.

– Det är en jättebra injektion till att debattera frågan även i Sverige. Om det blir ett ja i Danmark så avdramatiserar det säkert frågan även här, säger han till TT.