Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Ingen svår konst att bli miljonär

Uppdaterad 2011-06-14 | Publicerad 2011-05-28

ÄKTA VARA ”Det är en fantastisk historia – att hitta en okänd tavla som hängt i ett hem i 30 år”, säger Knut Knutson, Antikrundan-expert och ägare till Uppsala Auktionskammare. Bakom sig har han ”Slaget vid Bomarsund”, målad av den ryske konstnären Ivan Aivazovsky.

Här är Sveriges största konstklipp.

Mannen lämnade in skräptavlan och en hög bråte med lappen: ”Sälj det som går på nätauktionen och skänk resten till Röda korset”.

Snart blir han mångmiljonär.

Tavlan är från 1858.

Tavlan hade hängt på väggen i 30 år, men när mannen skulle flytta från huset ville han bli av med den och en del annat han samlat på sig.

Nätauktionsfirman Metropols vd Lars Åhlander säger:

– Tavlan och prylarna kom in till oss med en transportör tillsammans med en handskriven lapp: ”Tar ni emot de här sakerna? Sälj det som går och lämna resten till Röda korset!”

Experter kallades in

Den enorma oljemålningen lades ut för 10 000 kronor i utropspris. Men innan den såldes kopplades Uppsala auktionskammare in – experter på rysk konst.

Till allas förvåning var tavlan signerad: Ivan Aivazovsky, ingen dussinmålare utan en av Rysslands största konstnärer.

Men var den äkta?

– Vi har använt rysk expertis som kan Aivazovsky, säger Knut Knutson, Antikrundan-profil och ägare till Uppsala auktionskammare.

Och målningen, kallad ”Slaget vid Bomarsund” från 1858, var äkta.

Då var säljaren från Stockholm fortfarande helt ovetande om priset på arvegodset.

Ett unikt fall

Knut Knutson släppte nyheten:

– ”Här har du ett riktigt toppobjekt”, sa jag till honom. ”Vi vill föreslå ett utrop på fem till sex miljoner kronor”. Då blir han fullständigt tyst, en lång stund. ”Du skojar inte med mig?”, säger han sen.

– Det är unikt och sådant som man bara läser om, att man hittar något på en vind i London som säljs på Sotheby’s. Jag minns också ett berömt kinesiskt fat som hade använts för kräftor och som gick för mycket pengar på Bukowskis 1984, säger Metropols Lars Åhlander.

Knut Knutson visade stolt den tidigare helt okända tavlan för Aftonbladet sent i går kväll.

– Vi sålde en Aivazovsky för över tio miljoner kronor för några år sedan, säger han.