SMITTAN I SVERIGE

Publicerad 2011-05-27

Smittan har redan tagit två liv.

Nu intensivvårdas tio svenskar som fått i sig EHEC-bakterien i Tyskland.

En av dem är Lena Broberg från Alingsås.

– Hon är svårt drabbad, säger maken Göran.

Smittskyddsinstitutet gick i går ut med en stark varning: EHEC-smittan har brutit ut i Nordtyskland. Tusentals tyskar har smittats, 214 av dem har den allvarligare varianten hemolytiskt uremiskt syndrom, HUS, som slår ut njurarna. Två har redan dött.

Nästan 30 svenskar har än så länge diagnosticerats med EHEC-smittan sedan de besökt Tyskland, enligt Smittskyddsinstitutet. Ett tiotal av dem intensivvårdas nu för HUS. Många av de drabbade har ätit sallad, tomat och gurka.

– De är allvarligt sjuka, säger Sofie Ivarsson, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Hälften sjuka

Paret Göran och Lena Broberg från Alingsås var i tyska Schloss Lydesburg på golfresa med ett 30-tal andra i början av maj.

När de kom hem hade nästan hälften av gruppen, som alla är i 45–65-årsåldern, drabbats av svår magknip och diarré.

– Det började med blod i avföringen och hemsk magknip. Jag klarade mig med värktabletter, men för Lena blev det värre. På natten fick vi åka in med ambulans, säger Göran Broberg.

Hans fru vårdas nu med dialys på Östra sjukhusets infektionsklinik i Göteborg. I värsta fall har hon HUS.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag är helt slut och mår fortfarande fruktansvärt dåligt, säger Lena Broberg till Göteborgs-Posten.

Plågsam magsmärta

Ett annat golfsällskap från Skåne har också insjuknat i EHEC efter besök i Rostock. För en av männen beskrivs tillståndet som allvarligt.

– Han har fått komplikationer, säger vännen Hardo Aamisepp, som själv fått akutvård efter plågsam magsmärta och blodig diarré.

Att så många drabbats av HUS på så kort tid är ovanligt. Vanligtvis drabbas tio svenskar på ett år men nu fruktar Smittskyddsinstitutet att det blir många, många fler. EHEC smittar nämligen mellan människor, och kan dröja något dygn innan det slår ut.

– Vi följer de HUS-drabbade särskilt och tar det här allvarligt, säger Sofie Ivarsson.

Smittskyddsinstitutet försöker tillsammans med tyska myndigheter spåra vad de drabbade har gjort och ätit i Tyskland.

Än så länge är tre gurkor, importerade från spanska provinserna Malaga och Almeria, det hetaste spåret. Enligt EU-kommissionen har alla tre gurkorna visat sig innehålla EHEC-bakterien.

– Naturligtvis får man anta att hela gurkpartier är smittade, säger Antonio Barragan, överläkare på Smittskyddsinstitutet.

Varnar för sallad

Livsmedelsverket utreder om smittade partier gurkor eller salladsgrönsaker kan finnas i Sverige.

Danska myndigheter har redan börjat varna för spanska gurkor och tysk sallad, men det har inte Livsmedelsverket gjort.

– Än så länge är alla drabbade svenskarna smittade av något de ätit i Tyskland, så sannolikt har vi inte fått hit gurkorna, säger Mats Lindblad, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

De större matbutikerna rustar ändå för det värsta. På Ica och Coop inväntar man Livsmedelsverkets

rekommendationer.

– Vi bevakar utvecklingen så att vi kan agera korrekt, säger Magnus Melin, presschef på Coop.

Utrikesdepartementet hade i går ingen statistik över hur många svenskar som reser till Tyskland per år.

– Men det är många, sa Kent Öberg vid UD:s presstjänst i går.

Alla svenskar som ska åka till Tyskland uppmanas nu att inte äta råa grönsaker och att vara extra nog med hygienen.

– Det finns all anledning att vara försiktig nu, säger Mats Lindblad.

Vet du
mer?

Nina Svanberg, Nivette Dawod, Sofi Tagesson