Politikerna positiva till höjd skatt på boxvin

Uppdaterad 2011-05-27 | Publicerad 2011-05-26

Boxfrågan splittrar alliansen – MP: Det behövs ingen mängdrabatt

Nu kan det bli stopp för budgetklunkandet ur boxen.

En majoritet av de politiska partierna är för en hög straffskatt på lådvin.

– Min förhoppning är att detta bara är en storm i ett vinglas, säger Folkpartisten Carl B Hamilton, som är negativ sitter i Systembolagets styrelse, till TT.

Nästa år blir vin, öl och sprit några kronor dyrare. Regeringen har bestämt sig för att höja skatten på alkohol för första gången sedan 2004. Anders Borg (M) vill dra in mer skatt till staten och framstår som en äkta lutheran när han motiverar beslutet med orden att det ska "löna sig att arbeta snarare än att röka och supa".

Kör över styrelsen

Systembolagets vd Magdalena Gerger hjälper till och dämpar partystämningen med förslaget att regeringen ska lägga en extraskatt på lådviner, enligt DN. Hon kör över sin egen styrelse där folkpartisten Carl B Hamilton sparkar bakut.

En mer konsekvent alkoholpolitik i Magdalena Gergers och Folkhälsoinstitutets anda skulle innebära i snitt 30 procent högre punktskatt på boxviner. Bort med "mängdrabatten", är parollen. I dag får man ofta fyra flaskor vin för priset av tre när man köper box i stället för flaskor.

Svenskar dricker mindre

I dag står lådvinet för 60 procent att vinförsäljningen på Systembolaget, enligt DN. Sedan toppåret 2004 har dock alkoholkonsumtionen i befolkningen som helhet enligt TT gått ner med tolv procent.

Fler svenskar är också för en restriktiv alkoholpolitik, färre vill köpa den i matbutiken och färre vill sänka alkoholskatten, enligt en undersökning som SOM-institutet vid Göteborgs universitet gjort.

POSITIV TILL EXTRA LÅDVINSSKATT

Eva Olofsson (V), ledamot i socialutskottet och alkoholpolitisk talesperson, säger att partiets linje är "rejäla skattenivåer på alkohol" och att forskning har visat att effektivaste medlet att minska konsumtion och riskbruk är prisnivå och reglerad försäljning. Vänsterpartiet har dock inte diskuterat förslaget från Systembolagets vd ännu, påpekar hon.

– Men förslaget ligger i linje med en restriktiv alkoholpolitik, tycker jag, och tanken att mängd inte ska ge lägre pris är bra.
 

Gunvor G Ericson, MP, folkhälsotalesperson, tycker att förslaget från Systembolagets vd är bra och tror att hela partiet ställer upp bakom tanken. Hon tycker miljöpartiets gamla slagord passar även skattepolitiken i stort: "Det som är bra ska vara billigt, det som är skadligt ska vara dyrt och det som är farligt ska förbjudas":

– Jag tycker det är rimligt att ha skatter som styr så att det är samma pris om man köper fyra flaskor vin eller en box. Det behövs ingen mängdrabatt.
 

Kenneth Johansson (C), socialpolitisk talesperson och ordförande i Socialutskottet, är personligen positiv till förslaget och kommer att ta upp det till diskussion i partiet. Centerpartiet står generellt för en restriktiv alkoholpolitik där prisinstrumentet är ett viktigt inslag, framhåller han.

– Jag tycker att man kan prova den idén.
 

Lars-Axel Nordell (KD), ersättare i socialutskottet och ordförande i riksdagens nykterhetsgrupp, anser att det är helt rätt att höja skatten så som regeringen har föreslagit. Han anser att det är fel att skattenivåerna på alkohol inte följt med i övrig prisutveckling i Sverige och alkoholen i praktiken blivit billigare.

Är du för extraskatt på boxviner enligt förslaget?

– Det är rimligt att man inte rabatterar det utan att man kan höja priset.

Han säger att KD:s linje är att det finns ett samband mellan sänkt skatt, ökad konsumtion och fler våldshandlingar och sjukdagar.

– Vi har inte pratat i partiet om särlösningar men utifrån min roll i Kristdemokraterna och min roll som ordförande i riksdagens nykterhetsgrupp är det ett bra förslag.

TVEKSAM TILL EXTRA LÅDVINSSKATT

Per Ramhorn (SD), som sitter i socialutskottet, säger att han har följt frågan i media under torsdagsmorgonen. Han kan dock inte ge ett besked eftersom partiet inte diskuterat frågan och inte lagt fast en partilinje:

– Jag kan vara lite tveksam till det, säger Per Ramhorn.
 

Lennart Axelsson (S), ledamot i socialutskottet och suppleant i skatteutskottet, är personligen positiv till en straffskatt och anser att förslaget är värt att titta på ur ett alkoholpolitiskt perspektiv.

  Han säger att partiets linje är att Sverige ska ha kvar monopolet och ha "realtivt hög beskattning". Det får bli en framtida fråga om 30 procent högre skatt på lådvinet är rätt nivå, menar han.

Jennie Nilsson (S), vice ordförande i skatteutskottet är däremot mycket tveksam till förslaget,men betonar att partiet inte diskuterat det:

– Jag tror partiet i första hand vill titta på andra sätt att lösa problemet än att skapa ännu en punktskatt. Att börja införa skatter utifrån hur en vara är förpackad känns tveksamt. Vi vill inte frångå principen med skatt utifrån alkoholprocent.
 

NEGATIV TILL EXTRA LÅDVINSSKATT

Carl B Hamilton, FP, sitter i partiledningen och i Systembolagets styrelse, tycker inte att förslaget att höja skatten extra mycket på lådvin är en bra idé. Den kommer från företagsledningen och har inte behandlats av styrelsen, påpekar han.

– Prispolitiken är bra som den är och jag tycker inte att den här skatteändringen ska genomföras. Min förhoppning är att detta bara är en storm i ett vinglas, säger Carl B Hamilton till TT.
 

Jan R Andersson, M, alkoholpolitisk talesman, vill personligen utreda hur nätet ser ut för illegal införelse av alkohol innan han höjer skatten på alkohol men framhåller att partiet har tagit ställning för en generell höjning av alkoholskatten. Han vill inte ha extraskatt på boxvin:

– Nej. Jag tycker att man ska beskatta alla varor på samma sätt och inte göra skillnad på produkt. Systembolaget har alltid hävdat produktneutralitet och då tycker jag inte man ska tulla på det.

Vad tycker du om att Systembolagets vd anser att kunderna i dag får orimlig mängdrabatt?

– Jag förstår inte hennes resonemang. Det finns ingen mängdrabatt utan man beskattar alkoholen lika mycket per centiliter.