Landvetter åter helt askfritt

Publicerad 2011-05-24

Och askpelaren har krympt ytterligare

Askmolnet ställde till det på Landvetter under tisdagen. Flera flygningar ställdes in.

Men på kvällen är flygplatsen åter fri från aska – och flygen kan nu avgå och landa som vanligt.

Landvetter under tisdagseftermiddagen.

Vid 20-tiden på tisdagskvällen drev molnet in över svenskt luftrum.

Askmolnets framfart har inte gjort att någon av de svenska flygplatserna har tvingats stänga i nuläget, men på Landvetter tvingades flera flygbolag att ställa in, eller dirigera om sina flygningar.

På kvällen kom dock ett glädjande besked från Swedavia: askan har drivit vidare.

– Vi har fått lite goda nyheter. Landvetter är inte längre i den gråa zonen utan det är fritt att flyga från Landvetter, säger Anders Bredfell, presschef på Arlanda.

Nu går flygtrafiken åter som normalt.

Askan nådde Sverige 20.00

Askan kom in i Sveriges luftrum omkring klockan 20 på tisdagskvällen. Det handlade då det om en mediumkoncentration av aska – och för att flyga krävdes tillstånd.

– Det handlar om mellan fem och tio bolag som har lämnat in ansökningar som vi just nu arbetar med, säger Anders Lundblad, presschef på Transportstyrelsen.

Askan driver österut

Prognosen är att askmolnet kommer in över Göteborgsområdet och mot Borås. Därefter kommer det att driva mot Falkenberg och Varberg.

– Under natten har vi indikationer på att molnet kan fortsätta österut, och komma att omfatta delar av Götaland. Det kommer att täcka Götaland vid 02-tiden, säger Carl Selling på Luftfartsverket.

Kommer det att påverka Arlanda?

– Det är för tidigt att uttala sig om Arlanda, det beror på hur vindarna utvecklas, säger Carl Selling.

Kommer vi att mötas av flygkaos på onsdag morgon?

– Vår bedömning är att det inte kommer att vara det. Vi arbetar för att kunna ha så mycket flyg i luften som möjligt, säger Selling.

Askpelaren har minskat

Askpelaren har nu avtagit ytterligare i styrka, och det är möjligt att utbrottet är över redan till helgen. Pelaren är nu två kilometer hög, jämfört med de 20 som den var från början.

– Om den beter sig som vid tidigare utbrott så kan det vara över redan till helgen. Men det är svårt att förutsäga, säger Thorir Hrafnsson, talesman för den isländska krismyndigheten till Afp.

Han säger också att det är osannolikt att askpelaren ökar igen.