Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Stephen Hawking – ”Himlen finns inte”

Publicerad 2011-05-16

”Bara en saga” Den brittiske fysikern Stephen Hawking intervjuades i dagarna av tidningen The Guardian. Där kallar han himlen och gud för ”sagor för människor som är rädda för döden”.

Den världsberömde fysikern Stephen Hawking har lurat döden i 49 år.

I en intervju med tidningen The Guardian berättar han nu om sina tankar kring att dö.

– Det finns inget liv efter detta, säger han.

Kosmologiforskaren var bara 21 år när han fick diagnosen.

Stephen Hawking hade drabbats av den obotliga muskelsjukdomen amyotrofisk lateralskleros (ALS).

– Jag har levt med möjligheten av att dö ung de senaste 49 åren. Jag är inte rädd för döden, men jag har ingen brådska att dö. Det finns så mycket jag vill göra innan den stunden är kommen, säger han till The Guardian.

Talar via dator

Stephen Hawking är nästan helt förlamad och kommunicerar via en digital röstmaskin. Men i motsats till de flesta som drabbats av ALS lever han trots allt fortfarande, många år efter beskedet.

I intervjun med The Guardian berättar den världsberömde forskaren, vars främsta forskningsområden är teoretisk kosmologi och kvantmekanik, om hur den överhängande risken att dö fick honom att uppskatta livet mer.

Inget liv efter detta

För när det väl är slut, då är det slut, enligt honom.

– Jag ser på hjärnan som en dator. Den lägger av när komponenterna slutar fungera. Det finns ingen himmel eller liv efter detta. Det är sagor gjorda för människor som är rädda för mörkret, säger han till The Guardian.

Talar i London

Hawkings senaste uttalande går ett steg längre än vad han skrev i sin bok ”The Grand Design” som släpptes 2010. Där konstaterade han att det inte behövs en skapare för att förklara universums uppkomst.

Boken fick utstå massiv kritik från flera kända religiösa ledare.

Intervjun med Stephen Hawking ägde rum i London, där han i dag gästföreläser på Google Zeitgeist under ämnet ”Varför är vi här?”. Andra talare är bland annat Nobelpristagaren Joseph Stiglitz.

– Finns inget liv efter
detta