– Han fick vad han förtjänade

Publicerad 2011-05-09

”Fick vad han förtjänade” USA:s president Barack Obama är kritisk gentemot kritikerna. ”Den som inte tycker att han fick vad han förtjänade borde få sitt huvud undersökt” sa han i en intervju med CBS nyhetsprogram 60 minutes.

al-Qaidas ledare förtjänade att dö.

Och tycker du inte det, ja, då är det nog dags att undersöka huvudet.

Det är hårda ord som kommer från USA:s president.

Huset i Abbottabad huserade inte bara världens mest jagade man, Usama bin Ladin, utan även en massa information gällande terrornätverket al-Qaida.

”Dödligt slag”

Det berättade Barack Obama under en intervju med CBS nyhetsprogram 60 Minutes som sändes i natt och sa samtidigt att USA nu har möjlighet att dela ut ett ”dödligt slag” mot al-Qaida. Det finns också möjlighet, enligt presidenten, att USA kanske ”blir tvingade” att ingripa mot al-Qaida-förgreningar i andra delar av världen.

Värsta minuterna

I intervjun berättar Obama om sin nervositet inför det amerikanska tillslaget mot bin Ladin och kallar det för sitt livs värsta 40 minuter.

Presidenten säger i intervjun att han tänkte på tidigare misslyckade insatser, som när två amerikanska Black Hawk-helikoptrar sköts ned i Somalias 1993 och milismän släpade de amerikanska soldaternas lik på gatorna, men att Obama den här gången tyckte att möjligheten att äntligen få tag på Usama efter ett decennie av frustration var värt risken.

”Bli undersökt”

Att Usama bin Ladin Obama dödades i attacken är dock inget som USA:s president legat sömnlös över, varken dagarna före eller efter attacken.

I och med al-Qaida-ledarens död har rättvisa skipats, anser han och tillägger att han är kritisk till de som inte håller med honom:

– De som ifrågasätter om förövaren av massmord på amerikansk mark inte fick vad han förtjänade, behöver få sina huvuden undersökta, säger Obama.