Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Satellitbilder visar enorma fångläger

Uppdaterad 2011-05-05 | Publicerad 2011-05-04

200 000 politiska fångar lever under slavliknande förhållanden

De spärras in utan rättegång – ibland på livstid.

I lägren lever de politiska fångarna under ohyggliga, slavliknande förhållanden där de äter råttor för att överleva.

Nu varnar människorättsorganisationen Amnesty för de växande fånglägren i Nordkorea.

De politiska fånglägren i Nordkorea är ökända.

De få som överlevt, och tidigare vakter, berättar om avrättningar och tortyr – och stora likbränningsugnar och massgravar.

Äter råttor

Svält hör till vardagen. Hungriga fångar äter enligt Amnesty Internationals rapporter råttor eller maskar för att överleva.

Fångarna tvingas även arbeta hårt, under slavliknande former, upp till 16 timmar per dag.

De som spärras in i lägren gör det ofta utan rättegång.

Ibland kan hela familjer hamna i lägren. Det kan räcka med att man känner någon som är av en annan politisk åsikt eller helt enkelt är släkt med den.

Lägren växer

Nytagna satellitbilder över lägren i centrala Nordkorea visar nu hur de växt i rasande fart de senaste åren.

Man tror nu att cirka 200 000 personer sitter inspärrade i dem.

– Hundratusentals människor lever utan några rättigheter, de behandlas som slavar och existerar under några av de värsta omständigheter vi dokumenterat de senaste 50 åren, säger Sam Zarifi, chef för människorättsorganisationens Asienavdelning.

På Amnesty är nu oron stor att lägren kommer att växa ytterligare nu när Nordkorea ser ut att stå inför ett ledarbyte, från diktatorn Kim Jong-Il till Kim Jong-Un, och landet är politiskt instabilt.

Nordkoreanska myndigheter erkänner inte lägren och ger därför inga kommentarer.

Men med de nya bilderna menar Amnesty att regimen inte längre kan förneka lägren, som de menar existerat sedan 50-talet.

”Slog och sparkade”

Kim Huyk, i dag 29 år, är en av få som överlevt lägren.

I en norsk dokumentärfilm, ”Historier från Yodok”, som hade premiär för två år sedan berättade han om mardrömmen i lägret Yodok, ett av de "lindrigare" lägren, för fångar som dömts till straff på upp till tio år.

Som föräldralös 16-åring dömdes han till tre års fängelse. För sin egen överlevnad smugglade han ris över gränsen till Kina.

Han hamnade i läger 12, mitt ute i ödelandet. Bara 2 av de 23 i hans barack överlevde.

– Den som inte skötte sin uppgift eller försökte rymma blev straffad av de andra fångarna, de slog och sparkade så hårt att en del dog. Andra dog av sjukdom eller svält – de fick aldrig någon hjälp, sa Kim Huyk då till Aftonbladet.

”Måste stängas”

En annan tidigare fånge, Jeong Kyoungil, berättar för Amnesty om svälten i lägren och att han såg medfångar dö varje dag.

– Till skillnad mot i vanliga livet blev man inte ledsen när någon dog. För när man som fånge hjälpte till att begrava en kropp fick man en extra skål mat.

En del föds i lägren.

Shin Dong-Hyuk levde sina 23 första år i läger nummer 14 i Kaechun.

– Inför ögonen på min far och mig avrättades min mor genom hängning och sedan min bror av en exekutionspatrull, vittnar han för Amnesty.

Många av de som hamnar i de politiska lägren vet inte vad de anklagas för enligt Amnesty. Och de som hamnar i så kallade ‘Total Control Zones’, släpps aldrig ut igen.

– Förhållandena i de här lägren är inhumana och Kim Jong-Il måste stänga dem omedelbart, säger Sam Zarifi.