Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Här är familjens brev till Reinfeldt

Uppdaterad 2011-04-21 | Publicerad 2011-04-20

Kräver att landstinget ser till att det aldrig händer igen

Emil Linnell ringde desperat till 112 och sa att han inte kunde andas – men ingen ambulans kom.

Senare hittades 23-åringen död.

Familjen kräver nu att landstinget ser till att misstaget aldrig upprepas.

– Vi vill inte att andra människor ska uppleva samma fasansfulla sak som vi har upplevt, säger styvpappan Stylianos Vassilakis.

Efter en resa till Åre hade Emil Linnell från Stockholm blivit så förkyld att han inte kunde gå till jobbet.

Under natten den 30 januari mådde han så dåligt att han ringde ambulans. 23-åringen fick förklara att han inte kunde andas och behövde hjälp, men sjuksköterskan på SOS Alarm trodde inte på honom. Inte heller efter att han svimmat och ringt upp igen skickades någon ambulans.

Emil Linnell hittades senare död av en granne.

Troligen avled han efter att ha drabbats av körtelfeber som drabbat mjälten.

Brev till Reinfeldt

Nu har familjen skickat ett brev till Stockholms sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt, och kräver att saken utreds.

– Vi vill inte att andra människor ska uppleva samma fasansfulla sak som vi har upplevt. Därför vill vi väcka debatt och peka på de brister vi sett i systemet, bland annat hos SOS Alarm, säger styvpappan Stylianos Vassilakis till Aftonbladet.

”Det går inte att i ord beskriva den fasa Emils föräldrar och morbror fick uppleva när de hörde Emils allt mer förtvivlade försök att få hjälp och de svar han fick av SOS Alarms sjukvårdsutbildade personal, som uppenbarligen hade drabbats av en total mental härdsmälta. Ingen som hör banden, vilket även SOS Alarms chefsläkare medgett, kan missförstå att det är en svårt sjuk människa i djup nöd som ringer. Och ändå missförstår den ansvarige sjuksköterskan situationen totalt”, skriver familjen i sitt öppna brev.

Genom att visa brevet får alla som vill se svart på vitt hur Emil behandlades när han sökte hjälp, menar styvpappan.

– Sjuksköterskan misstror Emil från första stund. Det visar på en total inkompetens, säger Stylianos Vassilakis.

SOS beklagar

SOS Alarm är själva ångerfulla om hur händelsen hanterades.

– Vi beklagar den här händelsen djupt. Vi ser mycket allvarligt på det som inträffat och på det sätt som ärendet har hanterats hos oss, säger SOS Alarms presstalesman Fredrik Bergengård.

Sjuksköterskan fick sparken efter att flera medier skrivit om Emil Linnell, trots att varken polisen eller Socialstyrelsen är klar med sin utredning.

– Det i sig är en kraftfull åtgärd, säger Bergengård.
Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt har också själv kommenterat händelsen.

– Jag har, som ansvarigt landstingsråd, försäkrat mig om att Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning har varit i kontakt med SOS Alarm om det som hänt. Tillsammans med SOS Alarm för nu landstinget samtal om hur sjukvården gemensamt ska kunna undvika liknande tragedier i framtiden. Arbetet med att förbättra sjukvården slutar aldrig och det är extra viktigt att tänka på när sådant här inträffar, säger hon i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Jag känner starkt med Emils familj.