Svanberg: "Världen tål ett par graders uppvärmning"

Uppdaterad 2011-04-20 | Publicerad 2011-04-19

Inför årsdagen av BP-katastrofen

I morgon uppmärksammas årsdagen av BP:s oljekatastrof i Mexikanska golfen.

Carl-Henric Svanberg säger sig ha lärt sig uttala sig försiktigt efter skandalen.

Samtidigt säger han:

– Världen kan tåla ett par graders uppvärmning.

Carl-Henric Svanberg.

Den 20 april förra året inträffade en av världens största oljekatastrofer. I 87 dagar läckte ungefär 10 miljoner liter per dag ut från BP:s borrplattform Deepwater Horizon.

Läckan kom av en explosion  som dödade elva personer, varefter plattformen började brinna och därefter sjönk.

Försök att stoppa utsläppet misslyckades och bolagets ordförande Carl-Henric Svanberg hamnade i blåsväder.

Har lärt sig av mediala misstag

Inför årsdagen av olyckan har Carl-Henric Svanberg låtit sig intervjuas av Svenska Dagbladet. Han ser tillbaka på en tuff tid, med olyckan som kostat BP drygt 250 miljarder kronor - men också dålig publicitet över hela världen.

Svanberg fick ta emot mycket kritik personligen sedan han uttalat sig på Vita husets gräsmatta - om att han och BP absolut brydde sig om "the small people" - vilket av många ansågs nedlåtande mot befolkningen i de värst drabbade kustområdena .

– Det är klart att alla sådana här erfarenheter leder till att man blir försiktig med hur man uttrycker sig, säger Carl-Henric Svanberg till tidningen.

"Världen kan tåla ett par grader"

Samtidigt uttalar sig BP: s ordförande angående den globala uppvärmningen:

– De flesta är nog överens om att världen kan tåla ett par graders uppvärmning, sedan får vi större effekter. Dessutom handlar det inte om att sluta med fossila bränslen utan att hitta rätt balans.

Skulle drabba fattiga mest

 Uttalandet får Ann-Sofi Smedman, professor i meteorologi vid Uppsala universitet, att reagera.

– Det är naturligtvis helt fel, för att uttrycka det lite milt. Effekterna av en 2-gradig uppvärmning blir med största sannolikhet katastrofala, säger hon.

Enligt Smedman motvisar alla klimatmodeller för prognoser av effekterna av global uppvärmning Svanbergs uttalande.

– Torrare områden blir torrare. Blötare områden blir blötare. Mycket talar för mer extremt väder med större frkvens av tropiska orkaner.

– Det är speciellt de fattiga i de mest utsatta delarna av världen som redan lever på marginalen som kommer att påverkas. Ökade koldioxidutsläpp leder också till en rad kedjeeffekter, som försurade hav som gör att korallerna försvinner, säger Ann-Sofi Smedman.

Naturskyddsföreningen: "Kunskap lägre än gymnasienivå"

Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, vet inte var han ska börja.

– Det är häpnadsväckande. Det Carl-Henric Svanberg säger är djupt ovetenskapligt och visar på en kunskapsnivå som inte når över gymnasiet. Om kunskapen och omsorgen om miljöpåverkan ligger på den här nivån förstår är det skrämmande. Det är så att man kan förstå hur Deepwater Horizon-olyckan kunde hända.