Ny USA-invit: ”Ser gärna att Sverige går med i Nato”

Publicerad 2011-04-15

Kvinnan som kan bli USA:s nästa försvarsminister prisar Sverige insatser i Libyen och Afghanistan

Aftonbladets Wolfgang Hansson möter Michèle Flournoy – kvinnan som kan bli USA:s nästa försvarsminister.

Inviten är inte ny men framfördes osedvanligt tydligt av kvinnan som kan bli USA:s nästa försvarsminister.

– Vi ser gärna att Sverige blir medlem av Nato, säger vice försvarsminister Michèle Flournoy på Stockholmsbesök.

I nästa andetag prisade hon Sveriges insatser i Libyen och Afghanistan.

Flournoys syn är att eftersom Sverige samarbetar mer och mer med Nato så vore det naturligt att gå hela vägen och bli medlem.

– Men givetvis är det helt upp till svenskarna att själva bestämma om ni vill bli medlemmar eller inte. Vi pressar ingen att gå med.

USA:s biträdande försvarsminister är på blixtvisit i Sverige efter att ha besökt Afghanistan. Hon har precis avslutat ett tal om USA:s syn på säkerhetspolitiken i Norden och Baltikum.

Flournoy är extra intressant eftersom hon allmänt tippas efterträda USA:s nuvarande försvarsminister Robert Gates när denne förväntas avgå efter Obamas första fyra år vid makten. Även om presidenten blir omvald 2012.

Första kvinnan

På Aftonbladets fråga om försvarsministerposten är ett jobb hon gärna tar ler Flournoy sitt mest ljuva leende innan hon svarar.

– Jag känner mig mycket hedrad över att få jobba för Robert Gates, som är den bäste försvarsminister USA haft. Jag hoppas att han stannar så länge som möjligt.

Ännu ett ljuvt leende.

Får Flournoy jobbet blir hon USA:s första kvinna på posten.

Hon ser inga begränsningar för hur stort Nato kan bli och ser Sverige och Finland som givna kandidater. Bara de själva vill.

– Vi välkomnar det ökade samarbetet med Sverige och Norden. Vi blir mycket effektivare när vi arbetar ihop. Vi är mycket tacksamma för de svenska insatserna både i Afghanistan och Libyen. Men det är Sverige som avgör hur långt ni vill gå.

Flournoy tycker att kritiken mot att Nato gör för lite och agerar för långsamt i Libyen är överdriven.

Brist på bombmål

– Insatsen har trots allt inte pågått mycket längre än fyra veckor. Det är inte särskilt lång tid.

Hon har inga invändningar mot att de svenska JAS Gripen-planen inte får användas för att attackera mål på marken trots att Nato-chefen i går efterlyste fler plan.

– Problemet är inte att det finns tydliga mål på marken som vi inte kan bomba för att vi har för få plan.

Att de tar tid beror snarare på att Gaddafi numera gömmer sina stridsvagnar och sitt tunga artilleri i städerna där det är svårt för planen att bomba utan att riskera civila offer.

– Vi måste gå försiktigt fram. Men vi ökar hela tiden trycket mot Gaddafi och alla avhoppen visar att det finns sprickor i regimen. Han vet att tiden inte är på hans sida.

Läget har vänt

När USA:s biträdande utrikesminister tar initiativet till att träffa journalister i Sverige är det för att nå ut med USA:s budskap och "spinna" bilden av världsläget i den riktning USA vill.

Vilket inte är lätt när det gäller Afghanistan även om Flournoy försöker.

– För mig är det helt klar att Isaf-styrkorna har vänt situationen. Talibanerna trycks allt längre bort från befolkningscentra. Vi tar mer och mer mark.

En uttalande som framstår som lite väl rosenskimmrande om det jämförs med de dagliga telegram som strömmar in om självmordsbombningar, upplopp och stupade Isaf-soldater.

ANNONS