”Vi jobbar som sjutton med hjälpinsatser”
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-19
Sveriges ambassadör Britt F. Hagström om katastrofdrabbade Bangladesh
Tusentals människor har dött i Bangladesh efter att cyklonen Sidr slog till mot landet.
– Det är väldigt många drabbade. Man talar om att tusentals människor har dött, säger Sveriges ambassadör Britt F. Hagström till aftonbladet.se.
Britt F. Hagström vid svenska ambassaden i Bangladesh huvudstad Dhaka bekräftar de uppgifter som kommer från nyhetsbyråer runt om i världen och som visas i tv-kanaler som CNN och BBC.
– Tusentals människor ska ha dött enligt de officiella dödssiffrorna, säger hon.
Vilka är det främst som har drabbats?
– Främst människor i sydvästra Bangladesh, i Mangroveområdet. Där finns mycket fiskebefolkning och fattiga bönder som odlar.
Varningssystem
Enligt Britt F. Hagström finns det ett varningssystem som fungerar relativt väl. Men trots det har många människor inte nåtts av varningen.
– De här människorna är inte samlade i större samhällen och har inte nåtts av signalerna. Man har evakuerat över en miljon människor från sina bostäder, vilket lett till att många klarade sig. Men tyfonen slog till nu även mot områden som tidigare inte drabbats lika hårt.
Nu fokuserar man på hjälpaktioner för att snabbt nå ut till behövande.
– Det är ett svårt hjälparbete. Man måste ta sig till drabbade områden via sjövägen eller via helikopter. Många är avskurna från kommunikationer och man vet inte var folk befinner sig. Därför tar det tid, men hjälp är på väg.
Hjälp från Sverige
Hon tror dock att det behövs mer hjälp, även från Sverige.
Britt F. Hagström har än så länge bara sett en liten del av förödelsen som drabbat Bangladesh, eftersom hon är stationerad i huvudstaden.
– I Dhaka har träd fallit. Skyltar och tak av korrugerad plåt har blåst av. Det finns personer som har skadats här men inte i den omfattningen som söderut.
I morgon kommer hon åka ut till drabbade områden för att med egna ögon se hur cyklonen Sidr har slagit mot landet.
– Vi hoppas kunna hjälpa till. Det handlar om att samordna stödet på bästa sätt. Regeringen arbetar effektivt med FN och militären samt med enskilda organisationer. Det är en stor, samlad organisation och mycket fungerar, det har vi fått klart för oss.