Bildt: Vi var beredda att gå längre

Publicerad 2011-03-29

Utrikesministern: Vi gör aldrig en sådan här operation utan en bred politisk förankring

LONDON.

Enligt utrikesminister Carl Bildt ville svenska regeringen göra en större militär insats än den som beslutades om i dag.

Men stöd saknades hos oppositionen:

– Vi gör aldrig en sådan här operation utan att ha bred politisk förankring, säger Bildt till Aftonbladet.

I dag träffades ledare från 40 länder för att diskutera Libyens framtid. På en presskonferens i samband med mötet bad rebellerna om hjälp:

– Ge våra unga vapen. Som ni har sett är vårt folk dåligt utrustade. Vi skulle kunna bli utraderade av Gadaffis styrkor på några timmar, säger Mahmoud Shammam, presstalesman för Libyens Interim National Council.

– Först och främst vill vi ha politisk hjälp, men helst vill vi ha hjälp med både det och vapen, tillägger han.

"Eftersträvar eldupphör"

I dag blev det klart att Sverige nu sällar sig till den skara länder som bidrar militärt till rebellernas kamp. Sverige skickar åtta Jas-plan och en trupp på över 100 personer till Libyen.

– Vi eftersträvar eldupphör. Men det måste vara ett bekräftat och övervakat eldupphör. Sedan krävs en bred politisk dialog som mynnar ut i en konferens där man kan sätta upp en ny författning. Libyen är ett land utan författning, sade Carl Bildt på en svensk presskonferens efter den internationella.

Bildt framhåller att det ligger en bred politisk uppgörelse bakom den svenska militära insatsen i Libyen, men antyder samtidigt att regeringen hade velat att insatsen var ännu större.

– Vi gör aldrig en sådan här operation utan att ha bred politisk förankring. Det här är första gången sedan 1960-talet som svenska stridsflygplan skickas på ett FN-uppdrag. Vi hade varit beredda att gå längre, men det är historia nu, sade Bildt.

"Säkra att resolutionerna följs"

På mötet i London deltog även den brittiske premiärministern David Cameron. Enligt honom behövs tre saker för att säkra Libyens framtid:

– Först måste vi bekräfta vårt åtagande till FN:s säkerhetsråds resolutioner och se till att de följs. I andra hand måste vi säkra leveransen av humanitär hjälp där det behövs, och i tredje hand måste vi hjälpa det libyska folket att planera för sin framtid efter att konflikten är över, säger David Cameron.