”En väldigt duktig retoriker”

Publicerad 2011-03-26

Retorikexperten Elaine Bergqvist analyserar Håkan Juholts installationstal

Retorikexperten hyllar Håkan Juholts installationstal vid Socialdemokraternas partistämma.

– De har verkligen valt en riktigt duktig retoriker, säger Elaine Bergqvist och ger talet Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus.

Elaine Bergqvist.

Huvudbudskap

– Det var ju ett långt tal så det fanns många budskap. Men han talade om att "Socialdemokraterna är en välfärdsmodell" och tog även upp barnfattigdom som en viktig fråga.

Helhetsintryck

– Han var förvånansvärt avslappnad trots att det var hans första stora tal. Han är en väldigt skicklig retoriker måste jag säga och som bäst när han släpper manus och improviserar. Talet var långt vilket han var medveten om och därför lättade upp det genom att skämta lite då och då. Bland annat vände han sig till Göran Persson efter 45 minuter av talet och sa "Nu är jag snart halvvägs. Jag ser att du börjar bli lite rastlös". Han har humor som ett grepp och använder det väldigt skickligt. Det är hans stora retoriska gåva, att han kan säga allvarliga saker med humor utan att tappa allvaret.

Kroppsspråk

– Han hade bra ögonkontakt med alla men tittade också en del i manus. Kroppsspråket var hela tiden i linje med det han sa, när han talade om bekymmersamma saker såg han bekymrad ut. Han var dynamisk i sitt kroppsspråk.

Bevingade ord

"Sociala demokrater, varken mer eller mindre"

"Den som står i värmande solsken ska känna ett ansvar att räcka ut ett paraply till den som står i ösregn"

Argumentation

– Blir inte så mycket argumentation i ett installationstal. Det var mer ett visionärt tal om vad han vill göra.

Giftpilar

"Tage visste hur man bygger ett välfärdssamhälle. De som styr i dag har inte en aning"

"Vårt parti är ingen reklambyrå"

"Barnfattigdom hör hemma i Reinfeldts Sverige, inte i Socialdemokraternas Sverige"

Fallgropar

– Han pratar väldigt snabbt, det är hans retoriska Akilles-häl. Det är viktigt att varier tempot och han har svårt att sakta ner och glömde en del pauseringar. Vill man banka in ett budskap är det viktigt att tala sakta.

Betyg

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

– De har verkligen valt en riktigt duktig retoriker. Jag tror han har chans att till och med få Fredrik Reinfeldt att småfnissa i debatter. Och kan man charma motståndarna kan man vinna över anhängare.

ANNONS