”Sverige lämnar ut information till USA”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-12-05

Nya Wikileaks-dokument avslöjar långtgående samarbeten mellan Sverige och USA

Sverige har under flera år lämnat ut information om svenska medborgare till USA.

Men de svenska myndigheterna har gjort allt för att hålla samarbetet hemligt.

Det framgår av de dokument den amerikanska ambassaden i Stockholm skickat till Washington, och som SVT:s Dokument Inifrån granskat.

De nya Wikileaks-dokument som nu läckt ut avslöjar att Sverige och USA fört långtgående samarbeten om utbyte av information av medborgare.

I dokumenten, som SVT:s Dokument Inifrån granskat, beskrivs att USA vill ha information om svenskar för att identifiera personer som kan tänkas ha kopplingar till terrorism.

Vill stoppa resor till USA

Informationen samlas i FBI:s databas Terrorist Screening Center och syftet är att stoppa terrormisstänkta att resa in i USA.

Exakt hur samarbetet har gått till framgår inte av dokumenten. Men 2008, mitt under FRA-debatten, tryckte USA på Sverige för att få till ett officiellt samarbete där amerikansk underrättelsetjänst skulle få tillgång till svenska register.

Om Sverige inte skulle godta samarbetet föreslås bland annat att USA ska dra in rätten för svenska medborgare att åka till USA utan visum.

Ville ha formellt samarbete

En delegation från FBI reste till Sverige i oktober samma år för att träffa Carl Bildts och Beatrice Asks tjänstemän. Men de svenska tjänstemännen avböjde det formella samarbetet och ville i stället fortsätta utan riksdagens och det svenska folkets kännedom.

I den amerikanska ambassadören Michael Woods rapport hem till Washington, som Dokument Inifrån läst, står det bland annat:

”Det nuvarande politiska klimatet i Sverige gör alla formella överenskommelser om information för terroristspårning mycket svåra. Det nuvarande informella upplägget fungerar bra, enligt de svenska tjänstemännen”.

I telegrammen beskrivs det också, enligt Dokument Inifrån, att den information USA vill ha om svenska medborgare redan lämnas ut.

"Går inte igenom riksdagen"

Den amerikanska ambassadören skriver också att det informella samarbete som pågår inte skulle passera en granskning i riksdagen och att det kan stå i strid med den svenska grundlagen. Därför är det "bäst att fortsätta som förut".

Justitieminister Beatrice Ask förnekar all kännedom om samarbetet.

– Jag känner inte alls till vad det här handlar om, säger hon när Dokument Inifråns reporter konfronterar henne med uppgifterna.

Men enligt dokumenten som Dokument Inifrån läst är det fler än tjänstemännen som känner till samarbetet. När statsminister Fredrik Reinfeldt 2006 skulle göra sitt första besök i USA fick den dåvarande amerikanska presidenten George Bush rådet att han bör tacka Reinfeldt för samarbetet. Men gesten ska ske i enrum.

”Ett offentliggörande skulle öppna för inhemsk kritik om samarbetet”, står det i telegrammet som den amerikanska ambassadören skickade hem till Washington.