Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Här lever grisarna gott fram till slakt

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2009-12-14

grymt bra Bara en procent av alla grisuppfödning i Sverige är ekologisk. Hos Olle Linders i Knivsta har grisarna gott om utrymme och får gå fritt året runt.

Nästan var tredje svensk vill ha ekologisk julskinka i år.

Men det är omöjligt att möta efterfrågan.

Bara en procent av all grisuppfödning i Sverige är ekologisk.

På Åsbergby gård utanför Knivsta i Uppland ser vi inga trånga boxar eller stresskadade grisar.

Bonden Olle Linders Kravmärkta grisar har gott om utrymme att böka och gyttjebada. Boxarna är fyra gånger större än hos en konventionell grisbonde.

Får gå fritt

Det öppna stallet är allt annat än varmt. De 300 grisarna går fritt ut och in som de själva behagar, året runt.

– Det ska inte vara instängt och varmt i stallet. Jag tog bort innertaket för att göra det så luftigt som möjligt. De blir stressade av att inte få böka fritt, säger Olle Linder.

Men även välskötta eko-grisar ska till slakt. Och det har varit bråda dagar inför jul.

”Trycket har ökat”

– De senaste 14 dagarna har trycket ökat hos slakteriet. Jag har skickat så många grisar jag kunnat, men vad ska jag göra? Jag kan ju inte slakta smågrisarna.

Enligt Aftonbladet/Sifo vill 28 procent ha eko-skinka till jul. Men tillgången är långt mindre än efterfrågan.

– Väldigt många kommer att bli utan. Vi har inte ökat produktionen. Att möta den efterfrågan skulle ta mig två år, säger Olle Linder.