Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Fotbollssupporter dödad av polis

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-11

Huliganer drabbade samman utanför Arezzo – matchen mellan Inter och Lazio ställs in

Polisen undersöker den plats där en 26-årig Laziosupporter dödades i dag i samband med ett huliganslagsmål.

En fotbollssupporter dödades i en sammandrabbning mellan Lazio- och Juventushuliganer i Arezzo på söndagen.

Den omkomne är en 25-årig Laziosupporter från Rom.

Som en konsekvens av dödsfallet ställs matchen mellan Zlatans Inter och Lazio in.

Enligt ansedda tidningen Gazzetta Dello Sport har 26-åringen skjutits ihjäl av polis.

Gabriele Sandri.

– Det har begåtts ett tragiskt misstag, säger Vincenzo Giacobbe, polismästare i Arezzo till Gazetta Dello Sport. Polismannen försökte lugna ner läget men det slutade med allvarliga konsekvenser. Jag vill uttrycka min djupa smärta och kondoleanser till offrets familj, säger han också.

Den italienska fotbollen har drabbats av ännu ett dödsfall. En 26-årig man dödades när supporterfalanger till Lazio och Juventus drabbade samman utanför Arezzo.

Han ska ha skjutits ihjäl av en polis som sköt varningsskott. När polisen ingrep visste han inte att det var fotbollshuliganer som bråkade, uppger Vincenzo Giacobbe.

Nu ska dödsfallet utredas.

Ansa redovisar uppgiften att 25-åringen ska ha träffats av det dödande skottet när han satt i en bil. Polisen har också spärrat av och undersökt en Renault Megane som fanns på platsen. Ett vittne har berättat att han såg och hörde polisen skjuta.

Kände flera spelare

Lazio och Juventus skulle inte ens mötas inte i dagens omgång av serie A. Laziosupportarna var på väg till match i Milano mot Zlatan Ibrahimovics Inter och Juventus hade bortamatch mot Parma. Mötet på en motorvägsrestaurang utmed motorvägen A1 i Toscana fick nu en dödlig utgång.

Enligt Gazetta Dello Sport är offret 26-årige Gabriele Sandri från Rom. Han ska ha varit på väg till Milan i en bil tillsammans med tre andra supporters. Hans vänner förhörs under eftermiddagen av polis.

Sandri jobbade som discjockey i Rom och uppges ha varit personlig bekant med flera spelare i laget, bland andra backen Lorenzo De Silvestri.

Spelar i sorgeband

Efter överläggningar mellan inrikesministeriet och fotbollförbundet har man beslutat att ställa in matchen mellan Inter och Lazio i dag. Dessutom startar alla andra matcher i omgången tio minuter senare, uppger Ansa. Det italienska fotbollsförbundet har också påbjudit att samtliga spelare och domare ska ha sorgeband på sig.

– En sådan här händelse är mycket oroande, säger Italiens premiärminister Romano Prodi i en kommentar.

Efter att nyheten om dödsfallet spritt sig utbröt oroligheter i Bergamo, där Atalanta tog emot AC Milan. Ultrasfans hotade att storma planen och polisen svarade med tårgas. Matchen fick senare avbrytas på grund av oroligheterna (se separat text).

Förra säsongen dödades en polisman i upplopp som följde en match mellan Palermo och Katania på Sicilien.

På Lazios ultras hemsida startades under eftermiddagen ett forum till minne av den dödade 26-åringen. Men efter att det också skickats in uppmaningar om att hämnas på polisen stängdes forumet.