EU varnar för ”svensk klamydia”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-10

”Ytterst viktigt för den europeiska folkhälsan att den spåras”

En ny muterad variant av könssjukdomen klamydia sprids från Sverige.

Nu varnar europeiska forskare för den ”svenska klamydian”.

”Det är ytterst viktigt för folkhälsan att smittan från den svenska klamydian spåras i Europa”, skriver EU:s centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar.

Förra året upptäckte den svenska sjukvården en ny muterad typ av klamydia. Den nya typen ger samma besvär som den ursprungliga bakterien, problemet var att den inte gick att spåra med de testmetoder som då användes.

Larmet spred sig i Europa men den muterade versionen av klamydia var begränsad till Sverige. Därför fick den namnet swedish Chlamydia trachomatis (svensk klamydia, förkortas swCT).

Spåras till Sverige

Sedan dess har både svenska och europeiska forskare försökt kartlägga swCT-bakterien. Det har visat sig att den är väl spridd i Sverige, men den tycks i stort sett ha gjort halt vid nationsgränserna.

En ny undersökning visar till exempel att en fjärdedel av de klamydiasmittade i Malmö har den muterade varianten, medan man bland 3 000 klamydiasmittade i Köpenhamn bara hittat en person med den muterade varianten.

Enstaka fall har även upptäckts i Irland, Frankrike och Norge, men nästan alla av dessa fall spåras till Sverige.

EU:s centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) varnar nu för att den svenska klamydian kan spridas i Europa genom nya resvanor. Medlemsländerna uppmanas därför att införa nya testmetoder så att swCT kan spåras.

”Hot mot folkhälsan”

Enligt ECDC är den svenska klamydian tillsammans med andra sexuellt överförbara sjukdomar ett hot mot den europeiska folkhälsan.

I Sverige har flest fall av swCT upptäckts i Dalarna. Ungefär 65 procent av de klamydiasmittade där har den nya formen av klamydia.

– Vi kommer aldrig att med säkerhet kunna säga var den uppstod, men Dalarna är det hetaste tipset, säger docent Björn Herrmann, mikrobiolog på Akademiska sjukhuset i Uppsala, till TT.

Det är än så länge oklart hur och varför den ”svenska klamydian” uppstod.