Grisar som ska bli lyxskinka vanvårdas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-26

Nu tvekar Fredrik Reinfeldt om julskinkan

Lyxskinka På Fors säteri produceras exklusiv lufttorkad skinka som säljs i saluhallar, kräsna matbodar och till lyxrestauranger. Grisgården drivs av köttpampen Lars Hultström. Flera av hans andra gårdar har också anmälts för vanvård.

Här plågas grisar som blir lyxskinka, för 500 kronor kilot.

Och nu tvekar till och med statsministern om julskinkan.

Djurrättsalliansens bilder från de svenska grisfarmerna har skakat om branschen. Några av exemplen på vanvård har dokumenterats på gårdar som drivs av köttpampen Lars Hultström.

Hans huvudsakliga verksamhet finns vid grisgården Fors säteri. Där produceras ytterst exklusiv lufttorkad skinka som säljs i saluhallar, kräsna matbodar och till lyxrestauranger.

Att köpa den över disk kostar omkring 500 kronor kilot.

Såriga grisar

På filmen från Fors säteri visas grisar i blöta och smutsiga boxar utan halm, grisar som har svårt för att röra sig, grisar som är såriga och grisar med beteendestörningar som att bita på rören.

Ljudnivån i stallet låg på drygt 70 decibel vilket är bullrigare än vad som tillåts enligt djurskyddslagen, enligt Djurrättsalliansen.

Lars Hultström har tagit del av filmen. Enligt honom kommer sekvenserna huvudsakligen från boxar där sjuka djur avskiljs från friska under behandlingen.

”Vi har i dag haft veterinärgenomgång av stallarna. Ingen vanvård dokumenterades av veterinären”, skriver Lars Hultström i ett mejlsvar till Aftonbladet.

Tog timeout

Han tog i förrgår timeout från sina uppdrag som ordförande i Swedish meat och styrelseledamot i bland annat Scan.

Samma Scan beslutade i går kväll att tills vidare stänga av de leverantörer som polisanmälts av Djurrättsalliansen.

Och nu befarar företaget att skandalen får många svenskar att skippa julskinkan:

– Skinka och fläskkotlett kommer att få ett ordentligt avbräck, säger Scans informationschef Margareta Thorgren.

Reinfeldt tveksam

I genomsnitt äter varje svensk ett kilo skinka mellan första advent och nyårshelgen. Nio miljoner kilo skinka ligger därför redo att säljas de närmaste veckorna.

Men till och med statsministern tvekar. När han i går fick frågan om familjen Reinfeldt vågar äta julskinka i år svarade han:

– Nu ska jag akta mig för att uttala mig för hela familjen.

Ska du?

– Jag påverkas också när jag ser saker som väcker frågor om hur vi behandlar djur, framför allt i ett land där vi har kunskaper och resurser på ett bra sätt.

– Nu är jag inte så väldigt förtjust i julskinka till att börja med så att det har nog blivit mindre julskinka i alla fall. Men jag kan tänka mig att jag får en del frågor av mina barn och jag hoppas att vi ska kunna få besked om att hanteringen, de fel som begåtts ska rättas till.