Guillou arbetade för KGB

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-24

Expressen skriver i dag att författaren Jan Guillou under 1960-talet lät sig värvas som rysk agent.

Att han utförde uppdrag åt KGB – mot betalning.

Och att han under fem års tid hade hemliga möten med sovjetiske officeren Jevgenij Gergel.

– Planen var att försöka avslöja KGB, säger författaren själv till Expressen.

Jan Guillou pekas i dag ut som hemlig sovjetisk agent i tidningen Expressen.

Året var 1967.

Jan Guillous bäste vän, Arne Lemberg, vänder sig till Säkerhetspolisen med ett fyrsidigt pm. I det pekar han ut vännen Guillou som KGB-agent och berättar hur författaren erkänt det för honom.

”Efter en timmas diskussion lättade Jan sitt hjärta och sa att han faktiskt fått betalt för det material han lämnat till ryssen, ca 600 kronor”, skriver Lemberg.

I pm:et förklarar Arne Lemberg sitt beslut:

”I dag på förmiddagen, efter 20-30 timmars betänketid, ringde jag intendent Vinge och informerade honom om vad jag visste. Jag hade en tanke och det var att gå till amerikanska ambassaden och kanske senare få en bra story i tidningen”, skriver han.

”Planen var att försöka avslöja KGB”

Det har gått över 40 år sedan Säpo tog emot Lembergs pm. Lemberg själv dog 1979. Och först nu får Jan Guillou reda på att det var en av hans bästa vänner som angav honom.

– Nu förstår man hur det måste ha känts för de som läst sina Stasi-akter, säger han till Expressen.

Jan Guillou bekräftar enligt Expressen att han tog uppdrag för den sovjetiska säkerhetstjänsten och att sovjetiske KGB-officeren Jevgenij Gergel var hans kontaktperson, men avsikten med kontakten var enligt Guillou inte spionage. Planen var istället att avslöja KGB i Sverige enligt Guillou.

”Kan knappast anses som brottsligt”

Jan Guillou bekräftar också att han fick betalt av Sovjet för att skriva en politisk artikel om socialdemokraternas förhållande till Vietnam.

– Fullständigt meningslös, kallar Jan Guillou rapporten, i Expressen.

I sitt pm påstår Arne Lemberg att Jan Guillou även bett om hans hjälp för att stjäla en intern telefonkatalog från den amerikanska ambassaden. Något som Guillou själv förnekar, och kallar ”påhitt”. Säpo inledde en utredning, men mannen som skötte den konstaterade i en skrivelse att ”det som Lemberg beskrivit knappast kan anses som brottsligt”.

”Farligt nära spionage”

Jan Guillous kontakter med KGB diskuterades i media redan tidigt i höstas. Då släppte IB-mannen Gunnar Ekberg boken "De ska ju ändå dö...", där han nämnde Guillous kontakter med sovjetiska säkerhetstjänsten.

Gunnar Ekberg skrev bland annat om hur Arne Lemberg vid ett tillfälle ringde för att berätta om en händelse i slutet av 1960-talet.

"Det kröp fram att Jan och Arne träffat en man vid namn Gergel på restaurang Tennstopet i Stockholm. Jevgenij Gergel var verksam i Sverige för KGB 1964-1970, varav 1969-1970 som KGB:s resident i Stockholm, och han var mycket intresserad av inflytelserika vänstermänniskor.

Gunnar Ekberg konstaterade i boken att det ”Var ett tilltag som först kunde förefalla oskyldigt. Men, som sett i sitt sammanhang som en tjänst åt en KGB-representant, låg farligt nära spionage. Det luktade agentvärvning lång väg!" skriver Gunnar Ekberg.

Författaren uppgav att han brukade träffa Jengenij Gergel på hemliga ställen i Stockholm, och att de gjorde upp om sina möten i en telefonkiosk i Stockholm, då båda visste att Gergel var förföljd av Säpo.

Aftonbladet söker Jan Guillou för en kommentar.