Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Hjälp oss, vi vill hem”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-24

Bärplockarna från Thailand sliter i skogarna i Norrbotten – för slavlön

AAPUA/PELLO. De lånade flera årslöner och kom till Sverige med löftet om hårt arbete och goda inkomster.

Men blåbärsskörden slog helt fel.

Nu är tusentals bärplockare fast i de norrländska skogarna. Skuldsatta och utan pengar till mat.

– Snälla hjälp oss, vi vill hem, säger de.

Efter en timme når de första solstrålarna ner genom träden mot de tre krökta ryggarna i skogarna utanför Korpilombolo. Det är sex grader varmt och luften vibrerar av knott och mygg. Klockan är strax efter fem på morgonen.

Här bland tallar och blåbärsris kämpar fyrbarnsmamman Sontayon Chridpol, 44, för sitt liv. Hon lånade en förmögenhet och reste runt halva jorden för chansen att tjäna pengar på den sämst betalda sysslan i hela Sverige.

Ingen ledig dag

För 14 kronor kilot plockar hon blåbär från fyra på morgonen till fem på kvällen sju dagar i veckan. Och hon hade inte klagat om de inte vore för ett problem – det finns inga blåbär.

– Hemma i Thailand berättade de hur man kunde plocka upp till 100 kilo om dagen och hur det skulle bli ett rekordår för blåbär. Men nu går jag här i den svenska djungeln och det finns knappt några bär alls. Bara en massa mygg, säger hon.

Sontayon och hennes kamrater är bara några exempel på den tragedi som drabbad tusentals fattiga arbetare från låglöneländer. Hitlockade med löften om goda inkomster och bärfyllda skogar. De flesta har lånat 15 000 kronor för biljetter och omkostnader till en hög ränta.

Bara från Thailand har det i år kommit 6 000 bärplockare till Sverige enligt Skogsbärsbranschens intresseförening. En fördubbling sedan tidigare år samtidigt som det är färre bär än tidigare.

Har bjudit hit 278 arbetare

Men i början på sommaren var förhoppningarna stora. ”Mycket blåbär till frukostfilen i år”, konstaterade Sveriges lantbruksuniversiteti sin prognos som publicerades den sjunde juli. Bäruppköpare och utländska bemanningsföretag som hyr ut plockare storsatsade och rekryterade i tusentals. Nu bor de utspridda i gamla skolor och församlingslokaler över hela norra Sverige.

Bäruppköparen Stefan Engström är en av många som vill tjäna pengar på plockarna. Han har bjudit in 278 arbetare som formellt är anställda i ett thailändskt bemanningsföretag. Han köper deras bär men hyr också ut boende och bilar.

Sover tillsammans i skolan

Sontayon Chridpol är en av hans arbetare och varje dag betalar hon 50 kronor för att få sova på golvet i skolsalen i byn Aapua.

– Det är klart jag vill hem, men jag har inget val. Jag måste betala tillbaka min skuld, säger hon.

I nästa skolsal några mil därifråni byn Pello har arbetarnaredan gett upp.

– Vi strejkar, det finns inga bär och nu vi vill åka hem, säger Yuytrisong Khwansri, 26, från Bangkok.

Lämnade sitt jobb

Hon lämnade sitt jobb som golfcaddie för att tjäna pengar i Sverige. Hon hade hoppats tjäna 40 000 kronor men under sin första månad har hon bara fått ihop 3 600. Inte ens en bråkdel av biljettpriset och biljetten hem och passet har Stefan Engströms anställda tagit.

– När vi landade sa de att vi skulle ge dem passet och att vi skulle få tillbaka det när vi åkte hem. De var för att vi inte skulle tappa bort det, säger Yuytrisong Khwansri.

Men Stefan Engström själv erkänner att det i själva verket var för att kontrollera att bärplockarna inte ger sig av.

– Man måste ju ha lite koll och när de lämnar igen bilen får de passet tillbaka, säger han.

Fast i Norrland

Efter många påtryckningar från de strejkande i Pello har Stefan lovat att ordna fram en buss som kan ta dem till ambassaden i Stockholm. Men eftersom han inte tänker stå för kostnaden och plockarna inte har några pengar

var det i går kväll oklart om det blir någon buss.

– Kan vi bara ta oss till ambassaden ska vi nog få hjälp att komma hem, vi kan inte vara kvar här. För varje dag som går blir vår skuld bara större, säger Yuytrisong Khwansri.

Rest från Bangkok

”Affärsmannen” Dosa från Bangkok reste i förra veckan till Norrland för att övertala plockarna att jobba hårdare. I går kväll stod han utanför skolan i Aapua. Han har lånat ut pengar till över 200 thailändska bärplockare.

Nu är han livrädd att inte få sin investering tillbaka. Enligt Aftonbladets beräkningar nästan tre miljoner kronor.

– Jag har själv lånat de här pengarna, hur ska de kunna betala igen mig om de inte arbetar.

Jag försöker förklara att snart kommer de röda bären, vad heter de, lingonen.

De får inte ge upp, de måste jobba hårdare, säger Dosa som inte vill uppge sitt efternamn.

Samtidigt kom fyrbarnsmamman Sontayon Chridpol tillbaka efter 14 timmar i skogen.

Hennes resultat: Sex kilo blåbär till ett värde av 84 kronor.