Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

”Jag fick sitta med tungt kriminella”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-01

Unibets vd Petter Nylander om tiden i fängelset

Spelbolagets Unibets vd Petter Nylander behandlades som grovt kriminell av de nederländska myndigheterna.

– Jag blev fråntagen rubbet: skosnören, vigselringar – allt. Efter några timmar fördes jag till en liten cell i det berömda Schipholfängelset, säger han.

Tuff tid Petter Nylander talar nu ut om den tuffa tiden i fängelset.

Petter Nylander greps på flygplatsen Schiphol i Amsterdam förra måndagen på begäran av franska myndigheter.

– Det var tufft, jag fick sitta med tungt kriminella och folk skrek oavbrutet. Jag kände en enorm ovisshet och maktlöshet. Jag fick inte prata med min familj. Det hela kändes som ett stort rättsövergrepp. Jag försökte kura ihop mig och sova lite, säger han.

Miljonborgen

På torsdagsmorgonen – dagen efter det att en fransk jourdomstol beslutat att släppa honom mot en borgen på närmare två miljoner kronor – befann han sig ombord på ett snabbtåg med destination London.

– Jag ska träffa mina medarbetare och sedan delta i en presskonferens, säger Petter Nylander.

Senare på kvällen flyger han till Sverige för att träffa familj och vänner.

”Blev full i skratt”

Nylander greps av holländsk passpolis i Amsterdam sedan en fransk domstol utfärdat en europeisk arresteringsorder mot honom.

– Passpolisen tog mig till ett mindre rum och jag fick då veta att jag var efterlyst av Frankrike. Först blev jag full i skratt – det kändes som något som händer vid en svensexa. När jag såg hur blek min bolagsjurist blev i ansiktet förstod jag allvaret i situationen, säger Nylander.

Petter Nylander låstes in i en cell och ställdes två dygn senare inför en jourdomstol. Domaren beslutade att verkställa den franska arresteringsordern och utlämna Nylander.

– Domaren tyckte inte att jag utgjorde ett hot mot samhället. Han satte mig i husarrest och tog mitt pass i inväntan på överföringen.

Tillsammans med sin hustru som åkt till Nederländerna efter gripandet tog han in på Mövenpick Hotel i centrala Amsterdam.

”Rättsprocessen absurd”

På onsdagen eskorterade franska säkerhetspoliser Petter Nylander till Paris. Där möttes han av ytterligare poliser som förde honom till en polisstation. Därefter bar det av till en jourdomstol i Nanterre.

– Jag fick träffa domaren tillsammans med min franske advokat. Efter 1-2 timmars överläggningar så beslutade han att jag mot en borgen på 200000 euro skulle släppas ur fängsligt förvar, säger Petter Nylander.

Den franske åklagaren hävdar bland annat att Unibet brutit mot franska spellagar och att Unibets sponsring av ett cykellag i cykeltävlingen Tour de France var olaglig.

– Domaren skrattade när han såg vår cykelannons och tyckte att den var ganska bra, säger Petter Nylander.

Han anser som väntat att rättsprocessen mot honom är absurd.

– Jag greps efter väldigt starka påtryckningar från det franska spelmonopolet – de är irriterade över konkurrensen och känner sig hotade. Det här är deras sätt att försvara sig. Vi ser liknande tendenser från det svenska monopolet, säger han.

Ytterligare en person är åtalad vid domstolen i Nanterre i ett parallellmål. Det rör sig om Didier Dewyn, tidigare vice vd i Unibet som förra året lämnade företaget.

Nylander är fortfarande misstänkt. Han kommer att kallas till förhör vid den franska domstolen, men det är oklart när.

Ekonominyheter som påverkar din privatekonomi |
Aftonbladet