Fluor kan orsaka skelettcancer

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-15

Femfaldigt högre risk att pojkar får cancer av fluorhalter som finns i svenskt dricksvatten

Mängden fluor som finns i svenskt dricksvatten kan femfaldiga risken för att pojkar utvecklar skelettcancer.

Det visar en studie från Harvard University, som resulterat i att 1 000 forskare och experter nu kräver att riskerna ska utredas grundligt – en gång för alla, skriver SvD.

Arvid Carlsson, svensk Nobelspristagare i medicin 2000, står bakom ett upprop om att riskerna med fluor i drickvatten måste utredas grundligt. Enligt en rapport innebär fluoret en ökad risk för skelettcancer hos barn.

Fluor i dricksvatten kan skada hälsan på flera sätt, varnar experterna i sitt upprop som är riktat till amerikanska myndigheter. Anledningen till uppropet är att ansedda National academy of sciences krävt att USA omvärderar och skärper sina gränsvärden för fluor. Bakom kravet stod upptäckten att mängder av oroande rapporter inte hade blivit tillräckligt utredda.

Femfaldigad risk

Exempelvis misstänks att fluor i dricksvattnet kunde orsaka sämre tandhälsa och skelettcancer. Enligt en studie vid Harvard dental school tycks det finnas ett känslighetsfönster hos pojkar mellan 5-10 år. För de som drack kranvatten med fluor femfaldigades risken för att drabbas av skelettcancer, skriver SvD. Känsligheten var som störst i åldrarna 6 till 8 år.

Riskerna ökade vid halter som var hälften av Livsmedelsverkets gränsvärden för svenskt dricksvatten. Vid högre halter ökade risken ytterligare - upp till en sjufaldigt ökad risk.

Lågt prioriterad fråga

En av de som undertecknat det amerikanska uppropet är Arvid Carlsson, professor emeritus vid Göteborgs universitet och Sveriges senaste Nobelspristagare.

– Jag vill inte vara med om skräckkampanjer, men en viss varning är på sin plats. Jag har sett många studier och den här från Harvard är lite svår att avvisa, säger han till SvD. Studien är lite för kvalificerad för att inte inge oro.

Vare sig Livsmedelsverket eller Svenkt Vatten känner till upptäckterna om fluor.

– Fluorfrågan har legat lågt på prioriteringslistan länge och jag har inte följt den så noga, säger Åke Bruce, professor på Livsmedelsverket, till tidningen.