De förstod inte att hon ville dö
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-20
Läkarna trodde inte att Johanna Sällström skulle skada sig själv
MALMÖ.
Läkaren som vårdade skådespelerskan Johanna Sällström ansåg att det inte fanns någon risk för att hon skulle ta sitt liv.
Dagen därpå hittades hon död.
I dag lämnar universitetssjukhuset i Malmö in sin rapport om självmordet till Socialstyrelsen.
Johanna Sällström blev bara 32 år.
På kvällen den 13 februari i år tog hon sitt liv i sin lägenhet i Malmö. Hon hade kommit hem samma morgon på permission från den psykklinik där hon vårdades.
“Svårt att förutsäga”
Nu anmäler chefsläkare Ingrid Mattiasson händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria, för att man där ska utreda om någon på Universitetssjukhuset i Malmö har gjort fel.
Hon skickar också med ett yttrande från den överläkare på psykoskliniken som hade ansvaret för Johanna Sällström. Han hävdar bland annat att Johannas “fatala handlande” var mycket svårt att förutsäga och svårt att förhindra.
“Det har gjorts regelbundna överväganden kring patientens symptom och medicinering samt ställningstagande till suicidalitet, senast dagen före patientens död”, skriver han.
Specialistläkaren i psykiatri ansåg alltså inte att det fanns någon risk för att Johanna Sällström skulle begå självmord under permissionen.
I stället tror han att det var en impulshandling som inte var planerad.
“Låter pigg och glad”
Det grundar han bland annat på att Johanna Sällström under dagen hade ringt och frågat när hon skulle på återbesök inom öppenvården.
“Hon låter pigg och glad i telefonen”, skriver läkaren.
“Inget talar för att det var ett planerat suicid, utan ett mera impulsivt agerande.”
Ledsen och nedstämd
Samtidigt visar hans egen undersökning att Johanna var ledsen, nedstämd och hade ångest. Hon mådde inte heller bra när hon kom tillbaka efter sin förra permission, som hon avbröt tidigare än planerat.
Johanna Sällström hade vårdats på kliniken sedan november 2006, efter att ha “insjuknat abrupt” under en teaterföreställning i Ystad.
- Det finns risk för att hon till följd av sin psykiska sjukdom kan komma att allvarligt skada sig själv, ansåg den chefsläkare som yttrade sig i länsrätten när beslutet om tvångsvård togs.
Under tiden på sjukhuset förbättrades hennes tillstånd, hon blev mer stabil och de psykotiska symptomen försvann. Johanna Sällström fick permissioner och tvånget i vården avslutades. Hon samarbetade och förnekade att hon hade tankar på självmord.
Den 12 februari beviljades Johanna permission. Hon begav sig till sin lägenhet på morgonen nästa dag.
Svarade inte i telefon
På kvällen larmade Johannas vänner polisen, eftersom hon varken öppnade dörren eller svarade i sin mobil.
När polisen tog sig in i lägenheten hittade de Johanna Sällström död. Enligt rättsläkaren hade hon tagit sitt liv.
Både Aftonbladet och aftonbladet.se har förgäves sökt den överläkare som hade hand om Johanna Sällström.
Läs artikeln i Aftonbladet 20/6 eller bli medlem i PLUS
Hon knäcktes av tsunamin – och alla Wallanderfilmer
Läs också:
Pelle Tagesson