Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Åtta åtalas för Landvetterrånet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-20

Rånbytet på nära 8 miljoner är fortfarande försvunnet

Här är bombattrappen som rånarna lämnade kvar utanför planet.

Männen kom över nära 8 miljoner kronor vid det spektakulära rånet på Landvetter flygplats i mars i år.

I dag åtalades åtta personer vid Göteborgs tingsrätt för inblandning i rånet.

En utbränd bil hittades vid Landvettermotet efter rånet.

I en stulen jeep forcerade tre män grinden in till flygplatsområdet. De styrde rakt mot gate 19 där planet från London precis hade landat. Maskerade och med dragna automatvapen rusade männen ur bilen, hotade flygplatspersonalen och gick därefter in i planets främre bagagerum. Därifrån fick de med sig två plastbackar fyllda med utländsk valuta till ett värde av drygt 7,8 miljoner kronor.

De pengarna har ännu inte hittats.

Bombattrapp

Jakten på rånarna inleddes omedelbart men försvårades genom att en av gärningsmännen placerade ut fotanglar på riksväg 40 i närheten av Landvetter.

Innan gärningsmännen lämnade flygplatsen placerade de ut en bombattrapp i anslutning till Londonplanet. Den visade sig senare bestå av en påse mjöl, en lampa och en antenn.

Flygplatsen tvingades hålla stängt i nio timmar och ett 30-tal flighter hindrades från att starta och landa.

I dag åtalades totalt åtta män mellan 22 och 45 år för inblandning i det spektakulära rånet. Sex män åtalas för grovt rån och flygplatssabotage alternativt medhjälp till samma brott. En person åtalas för medhjälp till grovt rån och flygplatssabotage. En åttonde person åtalas för häleri samt skyddande av brottsling.

Mycket välplanerat

Fem av männen har suttit häktade sedan i våras, medan den sjätte greps i juli.

Enligt åtalet var rånet på Landvetter flygplats den 7 mars i år mycket välplanerat.

I över ett halvår ska de huvudmisstänkta ha förberett och planerat tillslaget. De har övat och rekognoscerat, införskaffat automatvapen, maskering, sambandsutrustning, flyktfordon och fotanglar. Själva rånet samordnades, enligt åtalet, från en lokal på Ringön i Göteborg där en av de åtalade lyssnade på polisradion och gav anvisningar via mobiltelefon.

Gärningsmännen använde sig av flera stulna bilar. Två av dem sattes i brand och totalförstördes under flykten från Landvetter.

En av de misstänkta åtalas dessutom för rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik och ringa narkotikabrott. En person åtalas för ringa narkotikabrott.

Samtliga åtalade nekar till brott.

– Ingen har berättat något under förhören, säger kammaråklagare Peter Larsson.

Johanna Melén, Karolina Vikingsson