Ulrica Schenströms omdöme ifrågasatt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-25

Statssekreterare Ulrica Schenström (m) ska leda landets krishantering vid en katastrof. Efter några omdebatterade krogbilder ifrågasätter försvarsberedningens Håkan Juholt (s) hennes omdöme och begär att någon annan får ta över uppgiften.

Kontroversiell puss

Riksdagsledamoten Håkan Juholt, under sju år ordförande i den parlamentariska försvarsberedningen där han nu är ledamot, reagerar på Aftonbladets bilder som visar Ulrica Schenström i tätt samspråk med TV4:s politikreporter Anders Pihlblad en sen kväll på en Stockholmskrog. Bilderna antyder att de pussas och kramas, vilket gjort att journalistens yrkesroll ifrågasatts.

Nu skjuter Håkan Juholt in sig på Ulrica Schenströms position som statsminister Fredrik Reinfeldts statssekreterare. Hon ges en central roll i det nyligen presenterade förslaget till ny organisation i regeringskansliet för krishantering.

Medieuppgifter

– Hennes omdöme ska leda all krishantering som berör regeringskansliet. Hon ska trycka på knappen till ett arbete som hundratals, kanske tusentals anställda i myndigheter ska vara inblandade i. Det är en unikt central uppgift i hela nationens krishantering som förutsätter att man har absolut största förtroende och bästa tänkbara omdöme.

– Jag vill att statsministern agerar och befriar Ulrica Schenström från den arbetsuppgiften, säger Håkan Juholt.

På vilket sätt har hon visat prov på dåligt omdöme?

– Om man ska tro på de beskrivningar av vad hon har gjort de senaste dagarna, tycker jag att hon ska slippa den arbetsuppgiften. Det finns inte utrymme för att man inte till 100 procent kan lita på hennes omdöme.

Igen – konkret hur har hon visat dåligt omdöme?

– Här har vi nu fått flera vittnesuppgifter som återgivits i media, som är svåra att läsa på annat sätt än att Ulricas omdöme inte har varit det bästa.

– Det är inte på något sätt brottsligt att ha dåligt omdöme, ingen av oss är felfri. Men personen på den här posten måste vara höjd över varje sådan misstanke. Den ska dygnet runt leda detta och jag tycker att statsministern ska låta någon annan få det ansvaret.

Reinfeldt avvisar

Ulrica Schenström säger till TT att hon inte vill kommentera kritiken. Hon hänvisar till Fredrik Reinfeldt.

Han tycker att hon varken har passerat gränsen för bakgrundssamtal med journalister eller gjort något som påverkar säkerhetsaspekter.

– Socialdemokraterna, som är i opposition, försöker göra väldigt mycket av ingenting, säger statsministern.

– Man kan lita på Ulrica Schenströms omdöme. Hon är en mycket duktig statssekreterare med lång och gedigen erfarenhet, som vet hur gränserna går mellan politiska makthavare och journalister.

Lillemor Idling/TT Lars Pedersen/TT