”Svensk köttfärs giftigast i Europa”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-09-21

Ny rapport om kemikalierna i vår mat

Bekämpningsmedel, mjukgörare och flamskyddsmedel.

Det låter inte så smaskigt - men är ämnen som finns i den mat vi äter varje dag.

En ny undersökning visar att svensk köttfärs är giftigast i Europa.

Världsnaturfonden (WWF) har genomfört en undersökning på livsmedel från sju europeiska länder - Storbritannien, Spanien, Grekland, Italien, Polen, Finland och Sverige.

I studien har man tagit prover från 27 olika livsmedel - exempelvis ost, mjölk, kött, fisk och olja.

Cancer och övervikt

Undersökningen visar bland annat att strömming från Östersjön innehöll de högsta halterna av det förbjudna miljögiftet PCB samt högst halt av fluorerande ämnen.

På listan återfinns också svensk köttfärs, som innehåller mest flamskyddsmedel av alla testade livsmedel.

- Eftersom vi befinner oss högst upp i näringskedjan är vi människor särskilt utsatta för kemikalier i maten. En del av dessa kan påverka olika hormonsystem i kroppen och därmed öka risken för folksjukdomar som fetma, diabetes, olika typer av cancer. De kan också leda till fertilitetsstörningar, säger Ingemar Pongratz vid Karolinska Institutet och vice koordinator för EU-nätverket CASCADE som forskar om kemikalier i mat.

”Cocktail av gifter”

Giftrester hittades i all den testade maten, enligt WWF. Olivolja, ost och kött innehåller ftalater. Fisk och renkött innehöll bekämpningsmedel, flamskyddsmedel fanns i kött och ost och tennorganiska föreningar och konstgjorda doftämnen hittades i fisk.

– Trots att halterna inte är något akut hot mot vår hälsa är vi oroade över de långsiktiga effekterna. Här talar vi inte om enstaka ämnen utan om en cocktail av gifter, säger WWF:s generalsekreterare Lars Kristoferson.

Kemikalierna hamnar i miljön via till exempel transporter samt vår konsumtion av datorer och hygienartiklar.

Maten som testades

Gifterna i undersökningen

Mia Carron