Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Prillan får på båten

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-24

Snusförsäljningen på Ålandsfärjorna förbjuds

Åland har förlorat kampen för snuset sedan EU-kommissionen i tisdags beslöt att bötfälla ögruppen för snusförsäljningen ombord på åländska färjor. Nu förbjuds försäljningen i lag för att om möjligt stoppa miljonböterna.

Så fort beskedet kom från Bryssel meddelade landskapsregeringen att en ny lag är under utarbetande.

– Vi gav omedelbart lagberedningen i uppgift att utforma en ny lag som förbjuder all försäljning av snus ombord på färjorna, sade Ålands ”statsminister”, lantrådet Roger Nordlund (c), till Nya Ålandstidningen.

Under galgen

– Lagförslaget skall ligga på det nyinvalda lagtingets (parlamentets) bord då de börjar jobba den första november, klargjorde Nordlund.

Det blir en lagberedning under galgen. Åland har ansett att de Ålandsflaggade färjorna skulle ha rätt att sälja snus så länge de befinner sig på svenskt vatten. Den tolkningen av det generella snusförsäljningsförbudet – som endast Sverige har undantag för – har aldrig accepterats av EU.

Åland har därför sedan 2006 haft en växande böteshög hängande över sig. För närvarande uppgår summan till motsvarande 18 miljoner kronor, men den växer för varje dag. Bötesbeloppet ökar med 37000 kronor om dagen.

Höga böter

Åland har aldrig betalt ett öre av böterna eftersom EU:s domstol slutligen avgör om de ska betalas. Åland försöker dessutom lägga fram sin tolkning av snusförbudet till samma domstol. Det kan ta flera år innan frågan avgörs.

De självstyrande ålänningarna förväntas själva betalar sina böter till EU utan Finlands hjälp. Då bötesbeloppet fastställdes tog EU-kommissionen hänsyn till Ålands storlek och särställning. Om hela Finland hade lagts till grund för bötesbeloppet hade det blivit avsevärt mycket större.

Om EU:s domstol ger Åland rätt förfaller hela bötesbeloppet. Går domstolen däremot på kommissionens linje får ögruppen räkna med att punga ut med långt över två miljoner euro.

TT-FNB