Internt bråk inför moderatstämman

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-25

Heta diskussioner väntas i frågor om arbetsrätten, homoäktenskap och försvaret

För första gången samlas ”De nya moderaterna” till landsmöte som regeringsparti.

Fredrik Reinfeldt med sin partistyrelse, sina ministrar och 200 ombud ska under fyra dagar diskutera 135 motioner och försöka enas i brännande frågor om arbetsrätten, homoäktenskap och försvaret.

Aftonbladet.se finns på plats under hela stämman i Gävle med blogg, senaste nytt och chattar med regeringen - och med en före detta minister.

Fredrik Reinfeldt har fått utstå mycket kritik för sin politik.

Utgångsläget för en moderat partistämma kunde ha varit bättre.

Opinionssiffrorna för regeringens största parti är de sämsta på tre år och oppositionen leder klart över den borgerliga alliansen.

På mindre än ett år har tre av de moderata ministrarna lämnat regeringen. När försvarsminister Mikael Odenberg bad om att få gå i september berodde det på oenighet om den egna politiken.

Runt om i landet finns ett stort missnöje med den nya moderata politiken och flera heta diskussioner väntas i konserthuset i Gävle.

Arbetsrätten. Moderaterna gick till val som ”Det nya arbetarpartiet”. Det betyder förutom hårdare regler för den som är arbetslös också att den så kallade svenska modellen med en bevarad arbetsrätt ska gälla. Inför stämman har sju motioner skrivits där partimedlemmar kräver en uppluckrad arbetsrätt. Bland annat vill man att facket inte ska kunna sätta ett företag som saknar kollektivavtal i blockad. Enligt en undersökning som TV 4 Nyheterna gjort anser 84 procent av moderatväljarna att facket inte ska kunna agera mot företag som saknar fackligt anslutna.

Debatt: Fredag.

Storregioner. Den så kallade Ansvarskommittén har föreslagit att Sverige ska delas upp i ett antal storregioner, som dagens Region Skåne och Västra Götalandsregionen. Moderaternas ledning är emot att regioner ska bestämmas från central nivå. I veckan fick de mothugg av tre tunga partiföreträdare som på DN Debatt krävde att moderaterna aktivt ska arbeta för en regionindelning. Dagen efter kritiserades debattinlägget av bland andra Stockholms moderata finansborgarråd Kristina Axén Olin.

Debatt: Fredag.

Bensinskatten. Moderatledningen vill använda skatter och avgifter för att höja bensinskatten och få fler att köra miljövänligt. Flera moderater är emot och kräver sänkt bensinskatt.

Debat t: Fredag.

Homoäktenskap. Partiledningen vill att homosexuella par ska få gifta sig på samma sätt som heterosexuella par. Därför vill de att stämman säger ja till en könsneutral äktenskapslagstiftning. Men många moderater är emot. Enligt TV 4 Nyheterna säger 45 procent av medlemmarna nej till förslaget. 49 procent säger ja. Till motståndarna hör bland andra utrikesminister Carl Bildts fru, moderaten Anna Maria Corazza Bildt.

Debatt: Lördag.

Försvaret. När försvarsminister Mikael Odenberg avgick blev klyftan inom moderaterna när det gäller försvarspolitiken tydlig. Odenberg sa att han inte kunde se sig själv i spegeln med de neddragningar av försvaret som regeringen föreslog i budgeten. Bland partikollegor runt om i landet får han stöd. Skånes regionråd Pia Kinhult säger till Svenska Dagbladet att moderaternas nya försvarspolitik väcker många frågor inom partiet.

Debatt: Lördag.

Flyktingar. Partiledningen vill att flyktingar precis som i dag själva ska kunna välja var i landet de vill bo. På partistämman kommer flera Skånepolitiker försöka få ledningen att ändra sig. Malmös moderata oppositionsråd Anja Sonesson säger till Sveriges Radio att i Malmö har det egna boendet lett till att ”folk flyttar in i lägenheter där det redan bor väldigt många människor.”

Debatt: Fredag.

Könskvotering. Partisekreterare Per Schlingman överraskade många när han i en intervju i Svenska Dagbladet ställde sig positiv till kvoterade listor inför kommande val. Schlingman höll med Moderatkvinnorna om att 40 procent kvinnor på ledande moderatposter är ett rimligt mål. Till motståndarna hör bland andra ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman som menar att kompetens och inte kön ska styra.

Debatt: Lördag.

Moderaterna i regeringen

Av regeringens 22 ministrar, inklusive statsministern, är 11 moderater. Tre av dem har bytts ut sedan valet förra året.

Fredrik Reinfeldt. Statsminister.

Anders Borg. Finansminister.

Beatrice Ask. Justitieminister.

Carl Bildt. Utrikesminister.

Cristina Husmark Pehrsson. Socialförsäkringsminister.

Ewa Björling. Handelsminister (ersatte Sten Tolgfors i september 2007 efter att han fick ta Mikael Odenbergs roll som försvarsminister. Tolgfors ersatte i sin tur Maria Borelius på handelsministerposten när hon tvingades sluta i oktober förra året.)

Gunilla Carlsson. Biståndsminister.

Lena Adelsohn Liljeroth. Kulturminister (ersatte Cecilia Stegö Chilò som tvingades avgå i oktober förra året.)

Sten Tolgfors. Försvarsminister.

Sven Otto Littorin. Arbetsmarknadsminister.

Tobias Billström. Migrationsminister.