Han tar sitt liv – av kärlekssorg

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-06

Experterna: En separation kan leda män till självmord

Hon lämnar honom – han tar sitt liv.

Separation kan vara en högriskfaktor för självmord.

Särskilt när det gäller män.

Micke ”Svullo” Dubois klarade inte separationen från sin sambo. Det är väl känt bland självmordsexpertisen att just en separation kan bli det som får män att ta sitt liv – även om det också finns annat i bakgrunden.

Många män saknar en viktig livlina: någon att prata med.

Färre nära vänner

– Män har ofta färre nära vänner än kvinnor. De pratar mer sällan om hur de verkligen har det, och det är det som behövs för att bearbeta en separation. För den som enbart bär sorgen inom sig kan det blir så svårhanterligt att man inte ser någon utväg, säger Margit Ferm, ordförande i Riksorganisationen Spes, suicidprevention och efterlevandes stöd.

Var femte man saknar en riktigt nära kompis, visar en undersökning från SCB, Statistiska centralbyrån. Det gäller bara var tionde kvinna.

Kvinnan bästa vännen

För många män är kvinnan de lever med den bästa vännen. Det medför problem om det är hon som vill separera. Om mannen dessutom hotar med självmord känner hon ett tungt ansvar.

– Man ska alltid ta så drastiska uttalanden på allvar. Jag kan tänka mig att det är lätt att stanna kvar på grund av hot. Men det bästa är att söka hjälp utifrån, säger Margit Ferm.

Om mannen gör allvar av sina hot är det otroligt viktigt att inte lägga någon skuld på kvinnan, poängterar hon:

– Hon behöver stöd i stället. Till syvende och sist ligger det största ansvaret hos oss själva.

Britta Alin Åkerman, professor vid Karolinska institutets centrum för självmord, Nasp, har i sin forskning sett att det redan bland tonårskillar märks att de inte pratar om känslor på samma sätt som flickor.

”Naturligt att gråta”

– Redan i förskolan borde man lära även pojkar att det är naturligt att gråta och vara ledsen om man är arg eller förtvivlad, säger hon.

– Senare i livet ser man att det som gör att mannen känner sig kränkt kan vara en utlösande faktor för självmord: som skilsmässa och arbetslöshet.

Vanligast i åldersgruppen 45 till 64 år

Cecilia Gustavsson