Piller mot sötsug - funkar det?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-27

Aftonbladets pillerprovare har testat fyra preparat

PILLERPROVARE. Aftonbladets testpatrull provade fyra olika preparat för att minska sötsuget. Resultatet varierade från person till person. Från vänster: Patricia, Ulrika, Marie-Louise och Pia.

Äter du godis fast du inte vill? Då kan det vara värt att prova kromtillskott.

Kolla vad våra testpersoner tyckte efter tre veckors test.

Det är brist på krom som gör dig sugen på sött. Det menar Susanna Ehdin, läkare och författare till boken "Den självläkande människan".

- Krom behövs för att transportera in blodsockret i cellerna. När blodsockret inte kommer in i cellerna faller energinivån och det går signaler till hjärnan att vi vill stoppa i oss något sött, säger hon.

Andra är mer försiktiga och menar att effekten av kromtillskott är liten.

- Det tar ganska lång tid att förbättra insulinfunktionen. Det kan ta upp till ett år för att man ska märka en liten effekt, säger Fredrik Paulún, näringsfysiolog. De flesta äter ändå för lite krom, så jag rekommenderar 200 mikrogram om dagen, för att det är bra för så mycket annat.

Inga bevis på effekt

I de många vetenskapliga studier som gjorts på krom och godissug finns inga klara bevis på att det funkar. Däremot har det visat sig att vissa diabetiker och hjärt-kärlsjuka har fått en positiv effekt av krom. Och det finns i alla fall något som alla näringsexperter är överens om om man vill slippa småätande och sötsug: Ät regelbundet och balanserat! Gärna mer av fullkornsprodukter, skaldjur och kött som innehåller krom.

Test:

Läs också:

Därför blir du sugen på sött

Kicki Blom