Olofs vals gav henne jobbet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-09-10

Centerledaren gick till Göran Persson för att bli av med besvärlig partikamrat

Hur gör en plågad partiledare som vill bli av med en besvärlig partikamrat?

Går till statsministern och ber att partikamraten får bli generaldirektör.

Så gick det till när centerpartisten Ingbritt Irhammar blev kortvarig och misslyckad chef på Jordbruksverket.

Utnämningen av generaldirektörer är i dag en helt sluten process. För utomstående är det omöjligt att veta om regeringen valt rätt person, eftersom tjänsterna inte annonseras ut och det inte finns några meritkrav för de utvalda.

Regeringsformen slår fast att "vid tillsättning av statlig tjänst skall avseende fästas endast vid sakliga grunder, såsom förtjänst och skicklighet".

I själva verket är tillsättningarna ofta helt politiska. Ett typexempel är hur det gick till när centerpartisten Ingbritt Irhammar blev Jordbruksverkets generaldirektör 1998.

Enligt Aftonbladets källa, med direkt insyn i regeringsarbetet, bad centerledaren Olof Johansson sin vän Göran Persson om hjälp. Johansson ville få bort en besvärlig person-Ingbritt Irhammar, ordförande för kvinnoförbundet-utan att det blev konvulsioner i partiet.

"Centern var själaglada"

Statsministern ställde upp och snart var Irhammar utsedd till verkschef. Trots att hon inte hade någon som helst erfarenhet av jordbruksområdet.

-Centern var själaglada. Samtidigt fick de en gd-post, som Olof Johansson kunde stoltsera med, säger källan.

Olof Johansson förnekar först att utnämningen var en väntjänst. Sedan säger han:

-Jobbet som generaldirektör för Jordbruksverket var ledigt. Göran Persson frågade mig om allmänt lämpliga personer.

Då nämnde du Irhammars namn?

-Ja, hon fanns väl med bland dem som hade ledande befattningar vid den tidpunkten. Men hon tillhörde inte mina kompisar, om man säger så.

-Det förekom att man som partiledare hanterade den sortens frågeställningar. Det tycker jag tillhör det naturliga, säger Olof Johansson.

Förlamande ledarstil

Irhammar tillkännagav i mars 1998 att hon skulle lämna posten som centerkvinnornas ordförande. Då ville hon inte avslöja vart hon var på väg, men avgav ändå ett löfte till TT:

-Jag tror inte att någon blir besviken. Det jag ska göra framöver kan leda till något som främjar hela landet, sa Irhammar.

Så blev det inte. I stället förlamade hennes ledarstil Jordbruksverkets effektivitet.

Hösten 2001 hade dåvarande jordbruksministern Margareta Winberg fått nog och sparkade Irhammar. Winberg angav missnöjet bland Jordbruksverkets personal, ledning och facket med generaldirektören som skäl.

- Hon var en av regeringens värsta felrekryteringar, säger Aftonbladets källa.

Annika Åhnberg var jordbruksminister när Irhammar utsågs till generaldirektör. Hon berättar om hur den slutna processen vid utnämningar brukar gå till.

-Den ansvariga ministern hade ett antal namnförslag som regeringen i sin helhet diskuterade. Men andra ministrar kunde också föreslå kandidater. Det var informella diskussioner som fördes vid luncher, inte på regeringssammanträden. Men förslaget skulle vara förankrat i hela regeringen.

Starkt kritisk till processen

Inga-Britt Ahlenius, numera chef för FN:s internrevision, är starkt kritisk till hur processen vid utnämningarna ser ut:

-Den är helt oåtkomlig för insyn. Därför finns det ett hundraprocentigt utrymme för totalt godtycke.

Ingbritt Irhammar är fortfarande generaldirektör - men nu i regeringskansliet.

Aftonbladet har förgäves sökt henne för en kommentar.

Läs mer:

I går avslöjade Aftonbladet att sju av tio generaldirektörer har en bakgrund i politiken eller regeringskansliet och att utnämningarna bryter mot FN:s korruptionskonvention. I dag berättar vi om generaldirektören som fick jobbet för att partiledaren ville bli av med henne.

Joachim Kerpner