”Snoppfälla” ska stoppa våldtäkter

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-31

Föresedd med hullingar – fastnar på gärningsmannen

Sydafrikanska uppfinnaren Sonette Ehlers med sitt nya vapen mot våldtäksmän.

Den bärs inuti kvinnan och fastnar på mannens penis med mikroskopiska hullingar.

Nästa år kan Rapex finns på marknaden - uppfinningen som tar våldtäktsmannen på bar gärning.

Sonette Ehlers, 57, är kvinnan bakom Rapex. Hon bor i Sydafrika där det sker 50 000 våldtäkter varje år, mörkertalet sägs vara fyra gånger så högt.

– Ingenting har någonsin gjorts för att hjälpa kvinnor att slippa bli våldtagna, och jag tyckte det var hög tid att göra det, säger hon.

Biter sig fast i penisen

Hon blev inspirerad att skapa sin produkt efter att hon för 20 år sedan mötte en våldtagen kvinna som sa att hon önskade att hon hade ”haft tänder där det behövdes”

Rapex är gjord av latex men formar ett litet rör när den bärs inuti vaginan. I röret finns en rad små hullingar. När en våldtäktsman försöker fullborda våldtäkten fastnar penisen i kondomen och med hjälp av hullingarna biter sig Rapex fast i skinnet på snoppen, uppger Reuters.

Sonette Ehlers förhoppning är att kvinnan ska hinna sätta sig i säkerhet under tiden mannen försöker bli kvitt hennes Rapex.

– Han kommer att bli upptagen med annat. Jag kan lova att han kommer att få ont, han kommer åka raka vägen till sjukhuset, säger hon.

Sonette Ehlers säger att Rapex är utprovad av kvinnor och att den är bekväm att bära. Man har också testat den på en penis, som dock var av plast, för att se om prototypen fungerade. Ännu har ingen levande man testat Rapex och tur är väl det. När mannen försöker ta bort anordningen biter den sig längre in i skinnet och kan bara avlägsnas med en operation. Det ger sjukhuspersonalen en chans att ringa polisen.

"Kan öka våldet mot kvinnor"

Eftersom Rapex också har en inbygd kondom förhindrar det att kvinnan blir smittad av HIV och andra könssjukdomar av våldtäktsmannen. HIV-spridningen i Sydafrika är lavinartad. Var femte person är smittad och landet har därmed flest smittade i världen, uppger Reuters.

Men alla är inte odelat positiva till uppfinningen. Kritiker menar att den kan öka våldet mot kvinnor.

– Om en kvinna bär en sådan här anordning kan det göra våldtäktsmannen rasande och möjligen kan han skada kvinnan ytterligare, säger Sam Waterhouse vid föreningen Rape Crisis.

Andra kritiker menar att metoden är medeltida och barbarisk. Sonette Ehlers säger att det påståendet i stället borde riktas mot själva våldtäkten.

– Det här handlar inte om hämnd, men våldtäkten - den hatar jag.

Therese Holmberg

ANNONS