Fjorton saknas efter helikopterkrasch

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-08-10

Störtade i Finska viken

Tallinn/Stockholm

En helikopter med tolv passagerare och två piloter ombord har störtat i Finska viken fem kilometer norr om Tallinn.

Samtliga ombord befaras ha omkommit.

Helikoptern, som ägs av det finländska företaget Copterline, var på väg från Tallinn till Helsingfors när den störtade utanför den estniska ön Nargö vid lunchtid.

Åtta finländare, fyra ester och två amerikaner fanns ombord på helikoptern. De två piloterna var finländare och var erfarna yrkesmän utbildade i USA, enligt Copterline.

Kvar ombord

Samtliga ombord befaras ha omkommit, även om inga kroppar ännu har bärgats.

Enligt de första uppgifterna från det estniska inrikesdepartementet fanns kropparna fortfarande ombord på helikoptern som gått till botten på närmare 50 meters djup.

Bara ett par minuter efter att helikoptern lyft från Tallinn tappade flygledningen kontakten med den. Helikoptern försvann samtidigt från radarn. Inget maydayutrop hördes från helikoptern, sade Tönis Lepp, Copterlines chef i Estland, till aftonbladet.se:s reporter på plats i Tallinn.

Ett ögonvittne på Nargö ska ha sett helikoptern störta i havet. Senare upptäcktes olja och vrakdelar av en båt i området.

Hårt väder

Orsaken till olyckan är ännu oklar. Vädret i området rapporteras ha varit hårt, men inte extremt.

– Det är fullständigt omöjligt att säga något just nu, sade Jorma Kalhola, chef för Copterline, till den finländska nyhetsbyrån FNB kort efter kraschen.

Räddningsarbetet har pågått på olycksplatsen under eftermiddagen, men försvårats av vädret. Stormvindar blåser i området och färjorna mellan Estland och Finland har ställts in under dagen.

När räddningsmanskapet först kom till platsen ska helikopterns bakre parti ännu ha synts ovanför ytan.

Sjönk till botten

– Nu ligger den på botten på 50 meters djup, sade Aivar Muriks vid den estniska räddningstjänsten till aftonbladet.se vid 14.30-tiden.

Enligt räddningstjänsten skulle helikoptern om möjligt bärgas under kvällen och bogseras till Tallinn. En estnisk robot har skickats ned för att närmare lokalisera vraket, uppger räddningstjänsten för aftonbladet.se.

Estniska och finländska dykare deltar i räddningsarbetet. Det finländska fartyget Merikarhu har sänts till olycksplatsen för att bistå i räddningsarbetet, rapporterar FNB.

Sikorsky S-76C

Läs mer

Tidigare artiklar

I juni kraschade en litauisk helikopter i Heby.

Jenny Ryderstedt, Karin Lindblom, Robert Triches, Jenny Modin