Han räddade fler än 100 skadade

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-01-05

Svenske Erik fick slåss för att få ordning på helikopter- plattan

Det inledande räddningsarbetet på Phi Phi-öarna sköttes i stort sett av turisterna själva. Här lastas skadade in i en helikopter dagen efter katastrofen.

PHUKET TOWN

Erik Liungman hjälpte till att rädda över hundra svårt skadade från Koh Phi Phi.

- Det var som rena Vietnamfilmen, säger han.

Före katastrofen var han en vanlig solturist. Nu hyllas han som en hjälte av diplomater och höga tjänstemän.

Erik Liungman.

Erik Liungman, 37, reste ensam till Koh Phi Phi i mitten av december och skulle stanna i två veckor. Då kom tsunamin. Han klarade sig oskadd genom att fly upp i ett hus. När han kort därpå såg en thailändare med ett dött barn i famnen förstod han allvaret.

-Jag och en amerikan från Kentucky började bära en kvinna som var uppskuren i ryggen och låg på en dörr.

"Det var kaos"

Efter en stund kom räddningshelikoptrarna, som landade på de två basketplanerna utanför Cabana Hotel.

-Det var kaos. De starkaste försökte åka med först.

Erik blev den som organiserade räddningsarbetet, dirigerade helikoptrarna rätt och fattade beslut.

Paradisön Koh Phi Phi var slagen i spillror. Chockade och svårt skadade människor låg överallt. Helikoptrarna gick i skytteltrafik.

-Vi var en grupp på åtta personer som delade upp arbetet. Några slet sönder lakan för att använda som förband. Vi täckte över de skadade så att de inte skulle skadas av sanden som helikoptrarna piskade upp. Några bar in de skadade i helikoptrarna och tog ut mat och vatten.

"Räddningsarbetarna", som alla var vanliga turister, fick handgripligen hindra människor från att tränga sig före till helikoptrarna.

Inför natten delade han ut ficklampor som han fått av en helikopterpilot.

Samlades på ett berg

Alla samlades uppe på ett berg.

-Där låg hundratals människor. Genom hela natten hördes paniken, folk skrek av ångest. Jag sov inte blund, jag försökte ta hand om en österrikiska som höll på att förblöda. På morgonen fortsatte räddningsarbetet.

-Jag tror att vi fick ut 100-160 skadade från Koh Phi Phi.

Erik Liungman flögs till Krabi och fick skjuts till Phuket. De följande dagarna började han åka runt till sjukhusen och upprätta listor över de skadade, uppdelade efter nationalitet. Han följde med turister som skulle identifiera sina döda anhöriga bland raderna av lik, lejde dykare som kunde söka efter kroppar och talade med Thailands högsta tjänstemän och militärer.

-Nu följer jag upp uppgifter om saknade barn och går igenom namnlistor.

Fallskärmsjägare

Hemma i Sverige jobbar han som managementkonsult, men arbetsgivaren lär få vänta på hans hemkomst. Guvernören på Phuket har skrivit ett rekommendationsbrev och begärt att Erik Liungman ska få officiell status som Sveriges sändebud.

-Jag gjorde lumpen som fallskärmsjägare. Det lärde mig hur man tänker i en krissituation, att man måste försöka stanna upp och tänka ett steg längre, att vara taktisk, säger han.

Gång på gång under intervjun upprepar Erik att han inte vill betraktas som någon övermänniska.

-Skriv ingen hjältestory nu. Jag är ingen hjälte, vi är så oerhört många som har hjälpt till.

Varför har du inte åkt hem?

-Det finns så mycket att göra, svarar Erik Liungman blixtsnabbt.

Mer om Asienkatastrofen

TSUNAMI-HJÄLTARNAMånga svenskar har förlorat en familjemedlem, en kär vän, släkting eller arbetskamrat. Men mitt i katastrofen finns också dramer som fått lyckliga slut. Kanske tack vare en medmänniska. Vill du hylla en hjälte? Blev du eller någon anhörig räddad till livet? Mejla och berätta. Adressen är tsunamihjalte@aftonbladet.se

Andreas Harne