Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Mc-medlemmar portas från krogen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-07-31

Krögare i Halland som serverar alkohol till medlemmar i de ökända mc-gängen Bandidos eller Hells Angels riskerar att få sina serveringstillstånd indragna.

Polisen anser inte att alkohollagen uppfylls om personer i "kriminell mundering" vistas på krogen.

inte välkomna på krogen Polisen i Halmstad hotar att dra in serveringstillståndet för krogar som serverar medlemmar i Hells Angels eller Bandidos.

Mc-gäng som, i första hand, Bandidos och Hells Angels blir allt vanligare i Halmstad. När de kliver in på någon av stadens krogar klädda i gängets västar eller t-shirts känner sig många av de andra gästerna hotade.

Polisen och Halmstad kommun har därför bestämt sig för att ta i med hårdhandskarna mot gängen.

För att hindra dem från att agera fritt på krogen tar man nu hjälp av en passus i alkohollagen. Enligt lagen ska det råda "nykterhet och ordning" på en krog för att den ska få ha kvar sitt serveringstillstånd.

– Om man kommer klädd i vad vi kallar ”kriminell mundering” är alkohollagen inte uppfylld, säger polismästare Anders Boode.

Kommer polisen på en krog med att servera en gängmedlem som bär de symboliska kläderna är det stor risk att serveringstillståndet ryker. Boode ser dock inget problem med det.

- Vi har fört diskussioner med näringsidkarna i staden och det råder inga meningsskiljaktigheter mellan dem och oss. säger han.

Polisen och Halmstad kommun har samarbetat för att stävja den kriminella mc-miljön sedan slutet av 1990-talet. Man har länge haft som policy att inte släppa in gängmedlemmar klädda i klubbens västar eller t-shirts på flera ställen i staden.

Åsa Asplid