Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

EU: Rökt mat kan ge cancer

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-06-28

Nu hotar totalstopp för rökt och grillad mat

Grillkorven, laxen och den rökta skinkan är hotad.

EU vill stoppa mat med höga halter av ämnet PAH - som kan framkalla cancer.

Tidigare har forskarna trott att det cancerframkallande ämnet PAH främst drabbar människor genom nedfall och förbränning.

Men EU:s vetenskapliga kommitté har nu kommit fram till att vi får i oss minst tio gånger mer PAH via maten än genom luften, skriver Svenska Dagbladet.

I Europa orsakar giftet 30 dödsfall i cancer per en miljon människor varje år.

Genetiska skador

Men ämnet kan även ge genetiska skador. Nu tänker EU-kommissionen föreslå stränga gränsvärden för förekomsten av ämnet i livsmedel.

- Införs ett gränsvärde för PAH i livsmedel är det med tanke på kommitténs rapport mycket osäkert om rökta livsmedel kommer att klara kraven, säger Bente Fabech, expert på PAH vid det danska Födevaredirektoratet, till SvD.

Det innebär att rökt fisk, korv och skinka kan stoppas helt från matbutikerna.

Enligt tidningen är även grillad mat i farozonen för ett totalförbud.

Besked i höst

Martin Slayne, ansvarig för kartläggningen inom EU-kommissionen, säger till tidningen att att man under hösten ska meddela vilka livsmedel, förutom oljor och fetter, som kan komma att omfattas av ett gränsvärde.

Johan Edgar