Lena Mellin: En retsticka som utmanade Sverige

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-08-20

men Stenbeck var en gammaldags och auktoritär ledare

Jan Stenbeck har kallats mediamagnat och finansman.

Men egentligen var han en retsticka. Som utmanade det gamla invanda Sverige.

Stenbecks meritlista som utmanare och ifrågasättare är imponerande.

I mitten av 1980-talet började TV3 sända via satellit från London. Det var den första tv-kanalen som riktade sig till en svensk publik som inte var statligt ägd och dessutom betald av reklam. Etablissemanget rasade. Men utan någon större framgång.

Startade Metro

För åtta år sedan startade gratistidningen Metro i Stockholm. Etablissemanget rasade igen. Genom ett unikt samarbetsavtal med landstingsägda kollektivtrafikbolaget SL utmanades de traditionella morgontidningarna. Tog Stenbeck verkligen sitt ansvar?

I dag finns Metro över hela världen. Och Stenbeck hyllas för att tidningsläsandet ökat rejält i grupper som tidigare inte läste några tidningar alls.

Slog till igen

När staten för ett par år sedan bestämde sig för en stor satsning på digital-tv slog Stenbeck till igen. Genom företaget Viasat skänktes tv-boxar gratis till dem som tecknade abonnemang på Stenbecks kanaler. Resultat: Det statliga företaget Teracom knäcktes ekonomiskt.

Men Stenbeck har inte bara retat mediavärlden, familjen Bonnier och staten. När Tele2 grundades 1993 var det otänkbart att ha ett annat telefonabonnemang än hos statliga Televerket. I dag har Tele2, vars mobilabonnemang säljs under märket Comviq, 13 miljoner kunder i 21 länder.

Omodern ledarstil

Stenbecks ledarstil var synnerligen omodern. Han höll personligen hela sitt brokiga affärsimperium i ett järngrepp. Chefer, även på ganska låga nivåer, fick vare sig de ville höra vad ”husse” tyckte och tänkte.

Att folk fick sparken och flyttades utan minsta sentimentalitet kompletterar bilden av Stenbeck som en gammaldags och ytterst auktoritär ledare. Men som också sprudlande av idéer och till varje pris ville se dem förverkligade.

Sålde TV4-aktier

På senare tid har Stenbeckimperiet inte gått särskilt bra. I ett rasande tempo har aktier sålts mellan bolagen, rykten går om att Millicom, ett av sfärens många bolag, pantsatt aktier i Tele2. Det måste ha svidit i Stenbecks retstickehjärta då han i våras sålde delar av sina aktier i TV4, en post Stenbeck haft länge och som retat Bonniersfären maximalt. Ett annat tecken på att läget inte är stabilt är att en tredjedel av skogen i kassakon och arvegodset Korsnäs sålts till staten.

Men exakt hur illa ställt det är med Stenbecks företag är det ingen som vet. Det synnerligen komplicerade ägarbilden där de olika bolagen äger delar av varandra gör att få, om ens någon, har någon riktig överblick.

Kreuger dog i Paris

När beskedet kom att Jan Stenbeck hastigt avlidit i Paris är det alltså inte konstigt att tankarna går till ett annat dödsfall i samma stad. För exakt 70 år sedan tog dåtidens Stenbeck, imperiebyggaren Ivar Kreuger, sitt liv på ett hotell i den franska huvudstaden. Det ledde till ett av företagsvärldens mest spektakulära sammanbrott.

Lena Mellin