Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Usama bin Ladin fanns i Tora Bora-bergen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-04-17

Terrorledaren kom undan USA-styrkorna enligt rapport

Bush-administrationen har kommit fram till att Usama bin Ladin fanns i Tora Bora-grottorna under striderna i slutet av förra året och att han troligen rymde därifrån.

Att man inte lyckades fånga honom var det största misstaget under kriget.

Underrättelsetjänsten har samlat in material om striderna i Tora Borabergen. Och i rapporterna är man övertygad om att bin Ladin kom undan de första tio dagarna i december.

Aktionen beskrivs som ett uppenbart nederlag för USA. En vanlig åsikt är att generalen Tommy R Franks, krigets operationelle befälhavare, missbedömde Afghanistans förmodade allierade och och missade det bästa tillfället att fånga eller döda bin Ladin.

Styrde kriget från Tampa

Den lokala militären levde inte upp till vad den lovat i Tora Bora-bergen och en del var i maskopi med flyende al-Qaidasoldater. Franks förutsåg inte nederlaget i tid, eftersom han styrde kriget från Tampa utan någon högre befälhavare på plats.

De första amerikanerna anlände inte förrän efter tre dagars strider. ”Det fanns inte någon som hade en helhetsbild”, säger en försvarskälla, uppger tidningen Washington Post.

Bushadministrationen har aldrig erkänt att bin Ladin slapp igenom de avspärrningar som skulle finnas runt

Bin Ladin fanns förmodligen i Tora Bora

Tora Bora-bergen när det amerikanska flygvapnet började bomba den 30 november. Tills nu har det inte varit offentligt om bin Ladin fanns med på slagfältet eller inte.

Det finns dock olika åsikter inom regeringen om var bin Ladin befann sig.

”Jag tror aldrig att man kan säga med säkerhet, men vi drog slutsatsen att han var där, och den slutsatsen har förstärkts med tiden. Vi tror med stor säkerhet att han var där och vi tror också - om än inte med lika stor säkerhet - att han kom ut. Vi har flera uppgifter om det från bland annat al-Qaidapersoner som är tillfångatagna”, säger en annan källa.

Pernilla Fagerström