Safiya slipper stenas till döds

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-03-26

Samtidigt dömdes en annan kvinna i Nigeria till döden genom stening

Safiya Hussaini, 35, frikändes i går och slipper bli stenad till döds.

Men samtidigt dömdes en annan kvinna, Amina Lawal, till stening av en annan domstol.

- Det är en seger för Safiya samtidigt som det blir tydligt att det finns fler som hon, säger Annika Flensburg, pressekreterare i svenska Amnesty.

FRIKÄND I GÅR 35-åriga Safiya Hussaini, till höger, dömd för brottet att få barn utom äktenskapet. Domstolen trodde inte på att hon våldtagits och dömde henne till döden genom stening. Safiya överklagade och i går blev hon frikänd.

Den ensamstående tvåbarnsmamman Safiya Hussaini från Tungar-Tudu i norra Nigeria dömdes i oktober till döden genom stening eftersom hon begått "brottet" att få barn utom äktenskapet.

Hon överklagade och i går blev hon frikänd.

Domen lästes upp på arabiska. Safiya förstod först inte innebörden men när hon fått den förklarad för sig smög sig ett brett leende över hennes ansikte.

- Tack så mycket, tack så mycket, viskade hon.

Muslimska sharialagar

- Det här är en prejudicerande dom som kan vägleda i andra liknande rättsfall som gäller äktenskapsbrott, sade försvarsadvokaten Hurera Akiluattah, till nyhetsbyrån AP.

Safiya Hussaini var den första kvinna som dömts till döden enligt de muslimska sharialagar som tillämpas i norra Nigeria sedan två år tillbaka.

När Safiya hävdade att hon blivit gravid efter en våldtäkt blev hon inte trodd. Enligt domstolen hade den frånskilda kvinnan haft sex med en gift man. Straffet var att stenas till döds.

"Hoppas domen förändrar något"

Nu får den fattiga örtplockerskan leva och ta hand om sina två barn.

Svenska Amnesty ser frikännandet som en seger och hoppas att den kan bli något bestående.

- Sharialagstiftningen måste ändras. I dag bryter Nigeria mot de internationella lagar landet ställt sig bakom, säger Annika Flensburg.

Stening så går det till

Annika Sohlander