Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Nobelprofessor hyrs av kemijätte

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-12-17

Forskare extraknäcker åt läkemedels- industrin

Professor Hans-Olov Adami är ledamot av den församling som utser Nobelpristagarna i medicin.

Samtidigt arbetar han för den internationella kemiindustrin.

Bland annat har han ifrågasatt olika cancerlarm.

på två stolar Hans-Olov Adami, en inflytelserik person inom svensk cancerforskning, är professor och arbetar på Karolinska institutet i Solna. Men han verkar också som konsult åt den internationella kemiindustrin.

Hans-Olov Adami är en tung maktfaktor i den svenska vetenskapsvärlden. Han är professor och chef på Institutionen för medicinsk epidemiologi på Karolinska institutet i Solna och en inflytelserik person inom svensk cancerforskning.

Förra veckan avslöjade Aftonbladet att en av Adamis kollegor, professorn John Wahren, tagit emot 1,4 miljoner kronor av tobakskoncernen Philip Morris. Han inte bara forskar med koncernens bidrag utan har också anställts som konsult.

Hela arbetet kan ifrågasättas

Den typen av bindningar har starkt kritiserats inom den vetenskapliga världen. För en forskare är det helt avgörande att vara obunden och oberoende - annars kan hela hans arbete ifrågasättas.

Nu kan Aftonbladet avslöja att Hans-Olov Adami arbetar som konsult åt den internationella läkemedelsindustrin - samtidigt som han bedriver cancerforskning.

Hans-Olof Adami anlitas av en stor amerikansk konsultbyrå, Exponent. Bland Exponents kunder finns oljeindustrin, kemiföretag och General Motors.

Exponent anlitar forskare för att ifrågasätta cancerlarm så att industrin kan fortsätta utan störningar. De anlitade forskarna ska tillföra trovärdighet.

Aftonbladet har dokument om kontakter mellan en av Exponents chefer Jack Mandel och Hans-Olov Adami. Adami får betalt för att ifrågasätta forskarkollegor.

Kontakter mellan företagen

Ett annat dokument visar ekonomiska kontakter mellan det amerikanska kemiföretaget Dow Chemicals och Adami.

I september skrev Hans-Olov Adami och några kollegor ett debattinlägg i Svenska Dagbladet och hävdade att många cancerlarm är oseriösa. Bland annat nämndes sambandet mellan mobiltelefoner och hjärntumörer och att sötningsmedlet aspartam skulle vara cancerframkallande.

Hans-Olov Adami är skyldig att redovisa sina extraknäck till Karolinska institutet. Men Adami har underlåtit att nämna sina konsultuppdrag. Ingenstans redovisar han sina bindningar till kemiindustrin.

Strax efter debattinlägget i Svenska Dagbladet reste Hans-Olov Adami till Sydkorea för att delta i ett symposium om miljögifter kallat "Dioxin 2001". Där höll han ett anförande som starkt ifrågasatte de forskningsresultat som visar att dioxiner är cancerframkallande.

Fick arvode och resan betald

Exponent betalade resa, omkostnader och gav honom konsultarvode.

I sitt arbete för Exponent har Adami också skrivit en rapport om dioxiner tillsammans med några forskarkollegor och sin uppdragsgivare Jack Mandel.

Rapporten heter "Dioxin and Cancer" och ska användas av den amerikanska klorindustrins branschorgan för att övertyga den amerikanska miljömyndigheten om att inte längre klassa dioxin som cancerframkallande.

Rapporten kommer också att publiceras i den amerikanska facktidskriften Regulatory Toxicology and Pharmacology. Bakom tidskriften står den amerikanska kemiindustrin.

Lars Söderberg